Revista care te menține sănătos

Știri

Rapamicina, bacteria care poate ajuta la prelungirea vietii

19 iulie 2011
Share

Cercetatorii americani de la prestigioasa Universitate de Medicina Harvard, printre care se numara si dr. Francis Collins, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta, au descoperit o substanta care ar putea pune bazele unui nou medicament ce va fi considerat drept „elixirul tineretii“.

Experimentul a constat in tratarea celulelor bolnave, prelevate de la copii care sufereau de sindromul Hutchinson-Gilford Progeria (boala genetica foarte rara ce consta in imbatranirea prematura), cu o substanta numita Sirolimus sau Rapamicina.

Rapamicina, denumita astfel dupa numele insulei unde a fost descoperita, Rapa Nui sau in traducere Insula Pastelui, din Chile, este o bacterie (Streptomyces hygroscopicus), folosita pentru o perioada de timp in tratamentele antifungice, dar si in tratarea bolilor renale, insa sub stricta supraveghere medicala.

Cea mai mare descoperire a efectelor acestei substante a avut loc in anul 2009, atunci cand, in urma unui studiu realizat pe soareci, s-a constatat ca tratamentul pe baza de rapamicina creste speranta de viata cu 38%, respectiv 30 de ani daca raportam cifrele la oameni.

Dr. Collins, director al Departamentului de Cercetare in Domeniul Sanatatii din Statele Unite si printre primii oameni de stiinta care au reusit sa descifreze genomul uman, a studiat efectul rapamicinei pe celulele afectate de la 3 copii cu sindromul Hutchinson-Gilford Progeria.

„Tratand aceste celule bolnave cu medicamente avand la baza rapamicina, procesul de imbatranire s-a inversat, facand din acestea celule sanatoase“, arata un raport publicat in jurnalul Science Translational Medicine.

Cercetatorii sunt insa rezervati in privinta utilizarii rapamicinei ca tratament anti-imbatranire si afirma ca sunt necesare versiuni mai sigure ale acestei substante.

Boala Hutchinson-Gilford Progeria determina cresterea numarului unor anumite proteine, denumite progerine, in interiorul fiecarei celule din corp, proteine care au efecte devastatoare asupra organismului, facand victime inainte de intrarea in adolescenta. Simptomele apar incepand de la varsta de 6 luni pana la doi ani si se manifesta prin:craniu marit, calvitie, piele subtire, articulatii rigide, boli cardiovasculare.

Text: Paula Rotaru

Sursa: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2009665/The-forever-young-drug-Scientists-make-sick-ageing-cells-healthy-again.html?ito=feeds-newsxml

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.