Revista care te menține sănătos

ORL

Raguseala: ce afectiuni poate semnala

Dr. Roxana Dragomir, medic specialist medicina de familie, Centrul Medical Neolife, www.neolife.ro
21 decembrie 2018
Share
Raguseala: ce afectiuni poate semnala

Raguseala are mai multe cauze si, din acest motiv, poate fi necesar consultul interdisciplinar. Dupa stabilirea diagnosticului corect, tratamentul raguselii poate fi reprezentat, in functie de etiologie, de tratament medicamentos, repaus vocal, tratament chirurgical.

Vocea este un indicator al sanatatii fizice si psihice, astfel incat orice modificare a parametrilor acesteia (inaltime, intensitate, calitate, variabilitate) produce disconfort. Raguseala sau modificarea vocii (in termeni medicali disfonie) apare in primul rand in suferintele laringiene, care implica si corzile vocale, dar si intr-o serie de afectiuni ale aparatului respirator, sistemului nervos, endocrin, ca simptom secundar, sau in afectiuni psihice, fara a prezenta o leziune organica la nivelul laringelui sau corzilor vocale. Daca persista mai mult de doua saptamani, se recomanda o vizita la medicul specialist.

Aliati din natura contra raguselii

Laringita acuta

Este cea mai comuna cauza a raguselii. Inflamatia corzilor vocale poate aparea in timpul unei banale raceli, a unei infectii a cailor respiratorii superioare sau a unei suprasolicitari a vocii. Afectarea grava a corzilor vocale este rezultatul utilizarii intense a vocii in timpul unui episod de laringita acuta. Raguseala poate semnala si o laringita cronica, precursor al cancerului laringian.

Leziuni benigne ale corzilor vocale

Raguseala prelungita se poate instala atunci cand va folositi vocea prea mult, cand vorbiti foarte tare pe perioade lungi de timp. Aceste obiceiuri pot duce la aparitia nodulilor, polipilor si chisturilor si sunt mai frecvente in cazul cantaretilor, actorilor, profesorilor.

Hemoragie pe corzile vocale

Daca va confruntati cu o pierdere brusca a vocii, daca ati tipat sau v-ati folosit intens vocea, este posibil sa va confruntati cu o hemoragie pe corzile vocale. Aceasta apare cand un vas de sange de la suprafata corzilor vocale se rupe si tesutul neted se umple cu sange. Este considerata o urgenta si este nevoie de repaus vocal total si examinare medicala.

Reflux gastroesofagian

Raguseala poate indica prezenta bolii de reflux gastroesofagian, cand acidul din stomac urca in esofag si irita corzile vocale. Alte simptome tipice includ arsurile la stomac si regurgitarea. De obicei, vocea sufera modificari dimineata, dar se imbunatateste pe parcursul zilei. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema pot avea senzatie de nod sau mucus in gat, aparand nevoia excesiva de a-l elimina.

inainte-de-AFECTIUNI-ENDOCRINOLOGICE

Afectiuni endocrinologice

Gusa polinodulara tiroidiana poate provoca compresia mecanica a corzilor vocale. De asemenea, modificarile hormonale din perioada pubertatii, menstruatia, imbatranirea corzilor vocale la varstnici (presbifonie) se pot manifesta si prin raguseala.

Reflux laringofaringian

Atunci cand refluxul ajunge in sfincterul superior si in spatele gatului, este vorba mai degraba de reflux laringofaringian decat gastroesofagian. Structurile din gat sunt mult mai sensibile la acidul gastric si la enzimele digestive, astfel incat refluxul din aceasta zona poate produce probleme mai mari. Multi pacienti cu reflux laringofaringian nu au arsuri gastrice sau alte simptome ale refluxului gastroesofagian.

Boala Parkinson: simptome si progresie

Boli sau tulburari neurologice

Raguseala poate sa apara si in cazul unor boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson, Miastenia gravis, si chiar in cazul accidentului vascular cerebral. Poate fi si un simptom al disfoniei spasmodice, o boala neurologica rara, ce afecteaza de obicei doar vocea (asa-numita voce balbaita), uneori si respiratia. Cand raguseala persista mai mult de trei luni si alte cauze au fost excluse, neurologul poate fi de ajutor pentru diagnosticare.

Alte cauze

Raguseala poate fi prezenta in atacuri de panica, manie, anxietate, stres sever, precum si in schizofrenie. Poate semnala si prezenta edemului Reinke, ce se manifesta prin tumefactia corzilor vocale, cauzat predominant de fumul de tigara. In cazul cancerului de laringe, incidenta este intre 40 si 70 de ani, afectand mai frecvent barbatii.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.