Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Radu Petrescu, 21 ani, Constanta

3 mai 2011
Share

Care sunt de fapt curburile normale ale coloanei vertebrale? Ce rol au ele?

 

Privita din lateral, coloana vertebrala are mai multe curburi fiziologice. Coloana cervicala si lombara prezinta cate o curbura spre interior, numita medical lordoza, iar la nivel toracic curbura este spre exterior si se numeste cifoza. Rolul acestor curburi este de a absorbi socurile, de a reduce presiunile ce se exercita asupra coloanei in momentul ridicarii de greutati.

Aparitia unei cifoze anormale modifica postura corpului prin bombarea in exterior a coloanei toracale (stare cunoscuta popular drept „cocoasa”), insotita de dureri si contractura musculara la nivelul spatelui. Curbarea exagerata a coloanei lombare sau lordoza poate fi cauzata de: cresterea in greutate, sarcina, defecte ale coloanei lombare, sedentarism etc. In aceasta situatie, anumiti muschi se contracta si se scurteaza (flexorii coapsei), iar altii se alungesc si devin mai slabi (muschii fesieri si abdominali).

Dr. Alin Popescu,

[email protected]

Nota pentru articolul «Radu Petrescu, 21 ani, Constanta»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate