Dictionar medical

Pupila

luni, 13 decembrie 2010
Share

Orificiu circular in centrul irisului, care permite, prin contractia sau dilatarea sa sa dozeze cantitatea de lumina ce patrunde in ochi.
?
Fiziologie – Reflexul fotomotor corespunde contractiei pupilei sub efectul luminii. Reflexul de acomodare-conver?genta-mioza este contractia sa in timpul vederii de aproape. Aceste reactii reflexe sunt posibile datorita a doi muschi: sfincterian si dilatator ai irisului. Muschiul sfincterian al irisului permite contractia pupilei (miaza) pentru a micsora cantitatea de lumina care intra in ochi sau pentru vederea de aproape. Muschiul dilatator al irisului, mai putin activ decat cel sfincterian, permite dilatatia pupilei (midriaza) cu scopul de a face sa ajunga mai multa lumina pe retina atunci cand se intuneca sau in cursul vederii de departe.

Patologie – Pupila poate fi sediul mai multor anomalii sau leziuni, afectand pupila insasi sau variatiile diametru?lui sau:
– Anizocoria se traduce printr-o diferenta de dimensiuni intre cele doua pupile, cauzata de o atingere a cailor nervoase care comanda reflexul fotomotor.
– Anomaliile congenitale ale pupilei se refera la dimen?siunile sale (prea mica), forma sa (neregulata) si localizarea (descentrata). De asemenea, irisul poate prezenta un colo?bom (fanta sau un segment lipsa).
– Sindromul Adie este caracterizat prin existenta unei pupile mai mari decat cealalta si printr-o contractie lenta la lumina si o dilatare lenta la intuneric. Ea se intalneste mai ales la femeile tinere si nu are o origine precisa.

tonica
2010-12-13T19:03:24+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc