Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pupila

13 decembrie 2010
Share

Orificiu circular in centrul irisului, care permite, prin contractia sau dilatarea sa sa dozeze cantitatea de lumina ce patrunde in ochi.
?
Fiziologie – Reflexul fotomotor corespunde contractiei pupilei sub efectul luminii. Reflexul de acomodare-conver?genta-mioza este contractia sa in timpul vederii de aproape. Aceste reactii reflexe sunt posibile datorita a doi muschi: sfincterian si dilatator ai irisului. Muschiul sfincterian al irisului permite contractia pupilei (miaza) pentru a micsora cantitatea de lumina care intra in ochi sau pentru vederea de aproape. Muschiul dilatator al irisului, mai putin activ decat cel sfincterian, permite dilatatia pupilei (midriaza) cu scopul de a face sa ajunga mai multa lumina pe retina atunci cand se intuneca sau in cursul vederii de departe.

Patologie – Pupila poate fi sediul mai multor anomalii sau leziuni, afectand pupila insasi sau variatiile diametru?lui sau:
– Anizocoria se traduce printr-o diferenta de dimensiuni intre cele doua pupile, cauzata de o atingere a cailor nervoase care comanda reflexul fotomotor.
– Anomaliile congenitale ale pupilei se refera la dimen?siunile sale (prea mica), forma sa (neregulata) si localizarea (descentrata). De asemenea, irisul poate prezenta un colo?bom (fanta sau un segment lipsa).
– Sindromul Adie este caracterizat prin existenta unei pupile mai mari decat cealalta si printr-o contractie lenta la lumina si o dilatare lenta la intuneric. Ea se intalneste mai ales la femeile tinere si nu are o origine precisa.

Nota pentru articolul «Pupila»:3.00/ 5 (3 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate