Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Cum afecteaza lupusul viata sexuala

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
31 august 2017
Share
Cum afecteaza lupusul viata sexuala

Lupusul este o boala autoimuna ce poate avea forme mai usoare, dar si mai severe, dizabilitante. In ceea ce priveste viata sexuala, durerea constanta si oboseala asociate lupusului pot face dificila interactionarea cu partenerul, atat din punct de vedere psihic, emotional, cat si fizic.

In plus, anumite medicamente utilizate pentru tratarea lupusului pot scadea libidoul, iar altele pot diminua stimularea sexuala sau pot face dificila atingerea unui orgasm.

Cum interfereaza lupusul cu viata sexuala?

Unele persoane cu lupus pot avea si o afectiune asociata, denumita fenomenul Raynaud. Expunerea la rece determina aparitia spasmelor vaselor mici de sange de la nivelul degetelor de la maini si picioare. Acest lucru duce la scaderea fluxului sanguin. Din acest motiv, degetele pot deveni de culoare alba sau albastra si slabite. In timpul actului sexual, fluxul sangvin creste in zona genitala si scade in alte zone ale corpului, inclusiv la nivelul degetelor. Acest lucru poate sa duca la aparitia slabiciunii si a durerii din fenomenul Raynaud.

Pot exista si alte probleme care pot interfera cu activitatea sexuala, precum dureri la nivel genital, uscaciune vaginala si infectii fungice (candidoza). In plus, daca aveti iritatii ale pielii dificil de controlat, este posibil sa intampinati si probleme de ordin emotional, simtindu-va mai putin atragatoare.

Ce schimbari apar in relatia de cuplu

In unele cazuri, partenerul poate sa nu inteleaga schimbarile prin care treceti: scaderea apetitului sexual sau a increderii de sine ori alte probleme de ordin fizic pe care le aveti. In plus, puteti avea sentimentul ca partenerul va evita atunci cand incearca sa fie atent cu nevoile pe care le aveti si ii este frica sa va raneasca sau sa va cauzeze durere in timpul actului sexual.

Aceste probleme pe care le intampinati pot aduce dificultati de comunicare cu partenerul sau cu persoanele din jur. Este necesar sa fiti deschisa si sa aveti o discutie sincera cu partenerul. Acesta poate fi o parte importanta in intelegerea problemelor care afecteaza relatia si, impreuna, puteti depasi aceste situatii neplacute si sa va imbunatatiti viata sexuala. Daca nu puteti rezolva problemele singuri, este recomandat sa mergeti la medic sau la un psiholog cu experienta in terapia de cuplu, pentru a va ajuta sa depasiti aceste obstacole.

Cum afecteaza lupusul viata sexuala

Trucuri pentru a va imbunatati viata sexuala

  • Mentineti o imagine pozitiva despre sine. Optimismul si o imagine de sine buna joaca un rol foarte important in mentinerea sexualitatii.
  • Daca simtiti o schimbare in viata sexuala dupa inceperea administrarii unui medicament nou, discutati cu medicul. Acesta va poate sfatui corect si va poate recomanda alte medicamente cu ajutorul carora sa puteti tine lupusul sub control dar, in acelasi timp, sa puteti avea o viata sexuala normala.
  • Intrebati medicul daca puteti lua medicamente antiinflamatoare sau alte medicamente pentru durere inainte de contactul sexual.
  • Trageti un pui de somn inainte de contactul sexual. Odihna are un rol important in alungarea oboselii asociata frecvent cu lupusul.
  • Relaxati-va! Inainte de contactul sexual, puteti face o baie calda si relaxanta. Aceasta imbunatateste atat circulatia sangvina, cat si dispozitia.
  • Daca aveti uscaciune vaginala, este recomandat sa utilizati un lubrifiant in timpul actului sexual.
  • Daca aveti o infectie fungica, discutati cu medicul in legatura cu tratamentul pe care trebuie sa-l urmati.
  • Daca apar dificultati de ordin fizic, discutati cu partenerul despre alte metode de placere si satisfactie sexuala. Este important sa fiti sincer cu acesta. In acest mod, va puteti bucura impreuna de o viata sexuala sanatoasa!
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.