Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

10 sfaturi pentru o viata sexuala lipsita de riscuri

13 februarie 2018
Share

Nu exista nicio garantie absoluta ca poate exista intre doi oameni o relatie sexuala complet sigura, fara niciun risc, dar oricine poate avea relatii sexuale mai sigure, cu mai putine riscuri, daca urmeaza cu scrupulozitate indrumarile specialistilor in domeniu.

Daca nu puteti tine minte urmatoarele 10 sfaturi, atunci vi le puteti scrie cu carioca in palma ori de cate ori sunteti intr-o situatie in care este posibil sa faceti dragoste.

1. Invatati sa spuneti nu!

Nimeni n-a murit vreodata de frustrare sexuala. Nu acelasi lucru se poate spune despre bolile transmisibile sexual. Doar pentru ca nu ati mai facut dragoste de mult timp si, in sfarsit, aveti ocazia, nu este un motiv suficient sa cedati tentatiei. Cu cat stii mai putine despre cineva, cu atat mai mare e probabilitatea ca acea persoana sa transmita o boala. Asa ca invatati sa spuneti nu relatiilor sexuale intamplatoare.

2. Limitati-va numarul de parteneri!

Ori de cate ori va culcati cu cineva, nu sunteti numai voi doi in pat. Fiecare partener cu care partenerul vostru a facut vreodata dragoste si fiecare partener al fiecarui partener…se strecoara cu voi sub plapuma. Puteti fi sigur ca fiecare virus care a patruns vreodata in corpul cald si gol pe care-l imbratisati se grabeste sa-si continue calatoria in corpul vostru, patrunzand prin fiecare orificiu lasat de la natura.

3. Nu va bazati numai pe instincte!

Problema cu increderea in instinct, cand e vorba de bolile cu transmitere sexuala, este ca exista oameni care cred cu sinceritate ca sunt sanatosi cand de fapt sunt bolnavi. Unele boli se instaleaza intr-un corp gazda si nu provoaca absolut niciun simptom. De aceea, cand acesti oameni spun ca nu au avut niciodata vreo boala, ei creeaza aparenta sinceritatii tocmai pentru ca sunt sinceri. Problema cu care se confrunta instinctele voastre infailibile intr-o asemenea situatie este ca sinceritatea lor nu face doi bani. Acesti oameni au o latura intunecata de care nu sunt constienti. In privinta bolilor cu transmitere sexuala, precautia este cea mai buna atitudine. In loc sa va bazati pe instincte, mai bine bazati-va pe regulile preventive. Nu veti avea ce sa regretati!

4. Nu va amortiti niciodata simturile in preajma necunoscutilor!

Ca sa ai relatii sexuale mai sigure, trebuie sa fii raspunzator de faptele tale, iar ca sa-ti poti asuma aceasta responsabilitate, trebuie sa fii in deplinatatea sau macar in majoritatea facultatilor mentale. Deci, daca situatia va cere sa va pastrati ratiunea, nu va ramane decat sa beti un suc sau o bere dezalcoolizata daca vreti ca restul persoanelor prezente sa-si dea seama ca aveti intentia sa ramaneti treaz.

5. Faceti primul pas catre o viata sexuala mai sigura!

Daca va intalniti cu cineva si relatia voastra pare sa progreseze, nu asteptati, este cazul sa discutati despre practicile sexuale mai sigure. Cu cat ajungeti mai aproape de inceputul relatiei sexuale, cu atat va fi mai greu sa-l amanati. Exista multe lucruri importante pe care vreti sa le stiti despre un potential partener inainte de a va implica in orice fel de relatie cu acesta. De exemplu, simtul lui de raspundere sau capacitatea ei de daruire. Nu trebuie decat sa adaugati aceste liste si istoria sa sexuala si nu veti avea decat de castigat.

 

6. Folositi prezervativul!

Prima conditie ca sa folositi un prezervativ este sa-l aveti la dispozitie. Desi barbatii tineri au cate unul in buzunar pentru situatii „de forta majora”, trebuie sa stiti ca prezervativele isi pierd valabilitatea dupa un anumit timp sau daca sunt expuse la caldura. De aceea, nu folositi decat prezervative „proaspete”. In plus, in ziua de azi nu numai barbatii trebuie sa aiba in buzunar un prezervativ. Orice femeie activa din punct de vedere sexual trebuie sa fie pregatita sa se protejeze nu numai impotriva unei sarcini nedorite, ci si impotriva bolilor.

7. Inainte de a face dragoste stabiliti o relatie serioasa cu partenerul!

Cheia unei vieti sexuale cat mai sigure este sa nu faceti dragoste cu cineva pana cand intre voi doi nu s-a stabilit o relatie adevarata. Daca ajungeti sa cunoasteti un om cu adevarat, daca a trecut deja ceva timp de cand va intalniti, daca ati avut lungi conversatii despre viata si dragoste si ii stiti istoria sexuala. Daca, dupa toate acestea, ati ajuns amandoi la concluzia ca puteti face dragoste fara riscuri insemnate, abia atunci va puteti hotari sa mergeti pana la capat.

8. Nu te angajati intr-un comportament riscant!

Riscul de a transmite virusul HIV prin sex anal este mai mare decat prin alte forme de sex. Sexul oral fara protectie nu este o forma de sex mai sigura. Este foarte periculos sa faceti dragoste cu o persoana cunoscuta la un bar sau o baie publica. Activitatile din cluburile sexuale sunt departe de a fi lipsite de riscuri. In momentul in care va angajati intr-o experienta riscanta, este foarte probabil sa traiti un fior placut dar, dupa aceea, cand va aflati in spital, fiorul acela nu mai este o amintire placuta, ci un cosmar pe care-l retraiti de nenumarate ori pana la sfarsitul sfarsitului.

9. Nu uitati de celelalte boli transmisibile pe cale sexuala!

Desi SIDA a ajuns pe prima pagina a tuturor ziarelor, ea nu este decat una dintre multele boli cu transmitere sexuala. Unii cred ca sifilisul a fost adus in Spania la intoarcerea lui Cristofor Columb din Lumea Noua. Oricare ar fi metoda exacta prin care s-a raspandit prin lume, sifilisul a fost mult timp un adevarat flagel pentru omenire si a omorat multe persoane inainte de a i se descoperi un tratament. Unele forme de sifilis si gonoree au devenit rezistente la tipurile si dozele normale de antibiotice, ceea ce le face mult mai periculoase in prezent.

Hepatita B este mult mai contagioasa decat bolile transmisibile sexual. Din fericire, exista un vaccin care previne imbolnavirea. Pentru herpes, nu exista niciun fel de vaccin si niciun fel de tratament. De cele mai multe ori, partenerul persoanei care are herpes se infecteaza la randul sau. Unele boli, cum ar fi chlamydia, sunt in continua expansiune, iar niciuna dintre bolile cu transmitere sexuala nu da niciun semn ca ar fi pe cale de disparitie.

Desi se poate intampla sa fiti convins despre un potential partener ca nu are SIDA – si chiar sa aveti dreptate – asta nu inseamna ca nu va poate transmite alte boli. Ganditi-va ca va aflati intr-un fel intr-o zona de razboi, asa ca aveti grija ce faceti si nu riscati inutil!!

 

10. Nu uitati ca mai exista si alte variante!

Daca principalul motiv pentru care faceti dragoste este conceperea unui copil, atunci n-o puteti face decat prin contact peniano-vaginal neprotejat. Dar daca nu acesta este scopul, ci placerea, nu uitati ca aveti o multime de alte variante de a obtine satisfactia sexuala fara sa va asumati riscurile inerente ale penetrarii vaginale.

Dr. Carmen Mihaela Radulescu,

Medic primar obstetrica-ginecologie,

Centrul Medical Medicover Plevnei

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.