Revista care te menține sănătos

Psihologie

Fiti mai fericiti in noul an! 7 sfaturi

23 februarie 2015
Share

Sarbatorile de iarna sunt insotite de nelipsitele urari si colinde care exprima in cuvinte diferite aceeasi idee: noul an sa fie unul fericit. Cu totii ne dorim sa fim mai fericiti, chiar daca visurile noastre se refera la lucruri diferite.

Unii viseaza la succesul profesional sau la cel familial, altii la implinirea spirituala, la sentimentul de scop in viata sau la sanatate, pe cand unii la dragoste sau sex. Sonia Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea din California si autoarea cartii „Cum sa fii fericit”, spune ca sta in puterea noastra sa dezlegam misterele fericirii, invatand sa adoptam obiceiurile oamenilor fericiti. Puteti alege ce vi se potriveste cel mai bine si, punand in practica, sa incepeti procesul plin de recompense al atingerii unui nivel inalt de fericire.

Sugestii de intensificare a fericirii

  1. fiti-mai-fericiti-21.Invatati sa fiti optimisti. Daca sunteti optimist, nu inseamna sa credeti ca traiti in cea mai buna lume sau ca trecutul, prezentul si viitorul sunt lipsite de probleme, ci sa reusiti sa vedeti partea frumoasa a vietii. Intr-o lume imperfecta si imprevizibila, sa ai un sentiment placut cu privire la viitorul tau si sa ai incredere ca reusesti sa faci fata problemelor sunt strategii care denota ca sunteti o persoana optimista.
  2. 2.Investiti in relatii. Studiile demonstreaza ca relatiile pozitive cu prietenii si familia contribuie nu doar la cresterea fericirii, ci si la prelungirea vietii. Incercati sa va faceti timp pentru persoanele pe care le iubiti, aratati-le aprecierea si fiti parte activa la indeplinirea visurilor lor.
  3. 3.Aveti grija de corpul dumneavoastra. Exercitiul fizic regulat este o metoda sigura de crestere a starii generale de bine, de scadere a anxietatii si de prevenire a multor boli. Puteti practica un sport sau o activitate fizica alaturi de alte persoane, consolidand astfel relatiile cu ceilalti. Daca nu sunteti o persoana foarte activa din punct de vedere fizic, si o plimbare in parc va poate aduce un plus de energie si entuziasm.
  4. 4.Fiti recunoscatori. Exprimarea recunostintei inseamna mai mult decat sa spuneti multumesc. Inseamna sa va bucurati, sa nu considerati ca totul vi se cuvine, sa observati si sa apreciati cat de benefice sunt circumstantele de viata (si cat de rele ar putea fi). Recunostinta este un antidot pentru emotiile negative, neutralizeaza ingrijorarea si ostilitatea. O puteti pune in practica notand in fiecare saptamana cinci lucruri pentru care sunteti recunoscator.
  5. 5.Invatati sa iertati. Iertarea pare sa fie cea mai provocatoare strategie de crestere a fericirii, dar este, in acelasi timp, un pas important catre intelepciune. Oamenii care iarta cu usurinta au o stima de sine mai crescuta si mai multe momente de bucurie in viata. Unele acte sunt impardonabile si nu trebuie sa restabiliti neaparat relatia cu persoana care v-a ranit si nici sa ii gasiti scuze. Puteti practica iertarea scriindu-i o scrisoare, chiar daca nu i-o trimiteti, sau iertand-o in imaginatie. Ura si amaraciunea va afecteaza mai mult pe voi decat pe cel pe care il antipatizati.
  6. 6.Oferiti ajutor celor din jur. Ati putea sa incepeti noul an cu hotararea de a face cat mai multe acte de binefacere. Acestea sunt benefice nu doar pentru cei care le primesc, ci si pentru cei care le ofera. Cel putin o data pe saptamana, faceti un act de caritate despre care sa nu spuneti nimanui si fara sa asteptati nimic in schimb.
  7. 7.Bucurati-va de micile placeri ale vietii. Abilitatea de a savura experientele pozitive este unul dintre cele mai importante ingrediente ale fericirii. Savurati trecutul, amintiti-va de zilele bune, de o petrecere reusita, de nunta voastra etc. Savurati prezentul, traind cu toata forta fiecare moment: lectura unei carti, parfumul unei flori etc. Savurati viitorul visand la evenimente pozitive ce urmeaza sa aiba loc.

Meditati – practicile spirituale va pot ajuta sa treceti mai usor peste perioadele grele din viata, dandu-le un sens. Folosite constant, meditatia sau rugaciunea aduc speranta, recunostinta, iubirea si duc la o crestere a sanatatii psihice.

Psiholog Dana Comanescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.