Revista care te menține sănătos

Psihologie

Depresia: cum puteti recunoaste riscul de suicid?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 iulie 2021
Share
Depresia: cum puteti recunoaste riscul de suicid?

Depresia este o afectiune din ce in ce mai frecventa in zilele noastre, in randul persoanelor de toate varstele. Toate persoanele care experimenteaza ganduri suicidale trebuie neaparat sa caute ajutor si sprijin medical si din partea familiei.

Cea mai buna cale de a scadea riscul de suicid este de a cunoaste factorii de risc si semnalele de alarma ale suicidului. Trebuie sa luati in serios aceste semne si sa invatati modul in care puteti ajuta o persoana aflata in aceasta situatie.

Care sunt factorii de risc pentru suicid?

Factorii de risc variaza odata cu varsta, sexul si etnia. Alti factori apar in combinatie. Peste 90% dintre persoanele care isi pierd viata prin suicid au suferit de depresie clinica sau alt diagnostic de tulburare mentala. De multe ori, persoanele care comit suicid au o problema cu alcool in exces sau alte substante periculoase. In plus, au aceasta problema in combinatie cu alte tulburari mentale.

Evenimentele traumatice, in combinatie cu alti factori de risc, precum depresia, pot duce la suicid. Insa, suicidul si comportamentul suicidal nu sunt niciodata normale ca raspuns la stres.

Alti factori de risc includ:

  • Una sau mai multe tentative de suicid in antecedente
  • Istoric familial de boli psihice sau de abuz de substante periculoase
  • Istoric familial de suicid
  • Violenta domestica
  • Abuzul psihic sau sexual
  • Bolile psihice cronice, inclusiv durerea cronica
  • Expunerea la comportamentele suicidale ale altor persoane din jur

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

secundara_depresia_inainte de CARE SUNT SEMNALELE DE ALARMA PENTRU SUICID

Care sunt semnalele de alarma pentru suicid?

Semnalele de alarma ale unei persoane care se gandeste sa-si ia viata sunt:

  • Gandurile permanente legate de moarte
  • Depresia clinica: tristete adanca, lipsa de interes pentru orice activitate, tulburarile de somn si alimentatie, ce se agraveaza
  • Dorinta de moarte, inclusiv participarea la actiuni ce pun in pericol viata, precum sofatul cu viteza
  • Pierderea interesului in legatura cu lucrurile care ofereau placere inainte
  • Comentariile negative despre sine: fiind fara speranta, ajutor sau rost
  • Schimbarile bruste de dispozitie, trecerea rapida de la tristete la calm sau fericire, aparent
  • Discutiile despre suicid
  • Vizitele sau contactarea unor persoane pentru a-si lua „la revedere”

Daca observati aceste semnale de alarma la o persoana, in special daca a avut tentative de suicid in trecut, este necesar sa le luati in serios si sa o ajutati, prin intermediul unui specialist.

Biblioterapia vindeca sufletul cu ajutorul cartilor

Sfatul specialistului

Daca aveti in preajma o persoana cu un astfel de comportament, nu o ignorati. Luati initiativa de a discuta si a intreba acea persoana in legatura cu planurile pe care le are. Insa, nu judecati si nu criticati sentimentele acesteia. In schimb, asigurati-o ca o ascultati si ca ii intelegeti sentimentele. In plus, sugerati-i sa accepte ajutorul medical specializat. Intr-o situatie in care cineva se simte atat de neajutorat, este posibil sa creada ca nu exista speranta sau o alta iesire. Trebuie sa insistati si, eventual, sa insotiti acea persoana la un medic.

Daca observati ca o persoana draga are un comportament suicidal, nu o lasati singura. Indepartati din casa orice fel de arme sau substante periculoase pe care le-ar putea folosi.

In timpul tratamentului, oferiti sprijin neconditionat si amintiti-le sa urmeze tratamentul prescris de medic, daca este cazul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.