Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Nervozitatea: ce trebuie sa faceti pentru a o combate?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 mai 2016
Share

Nervozitatea poate sa apara oricand, mai ales in situatiile stresante si face parte din sentimentele normale. Insa, daca aveti depresie, nervozitatea mai poate fi asociata si cu alte simptome, precum sentimentul de tristete, frica, tulburarile de somn, schimbari ale apetitului.

Tratamentul depresiei poate sa amelioreze nervozitatea, insa exista si alte trucuri la care puteti apela pentru a realiza acest lucru. Iata ce trebuie sa faceti pentru a combate nervozitatea:

Numarati pana la 10

Persoanele nervoase se lasa duse de val si spun sau fac lucruri pe care le regreta ulterior. Numaratul lent pana la 10 (sau chiar 100, daca sunteti foarte nervos) restabileste valoarea normala a tensiunii arteriale si a pulsului.

Iertati

Chiar daca nu puteti uita un eveniment in care cineva v-a facut rau, iertarea acestei persoane poate face ca nervozitatea sa dispara. Persoanele nervoase se gandesc mereu la lucrul care le-a provocat aceasta stare si este necesar sa eliminati gandurile negative ce va consuma pe interior. Acest lucru implica si iertarea persoanelor care v-au gresit.

Gasiti metode prin care sa va distrageti

Atunci cand sunteti nervos, este indicat sa cautati alte activitati care sa va distraga, precum gatitul, pictatul, plimbarea sau dezlegarea integramelor. Aceste activitati va ajuta sa va relaxati si sa nu va mai concentrati asupra lucrurilor care va fac rau.

Respirati adanc

Respiratiile mici si adanci va pot calma atunci cand sunteti nervos. Cand faceti aceste exercitii de respiratie incercati sa nu va ganditi la altceva si sa va concentrati pe eliberarea gandurilor negative.

Nu negati faptul ca sunteti nervos

Persoanele care accepta faptul ca sunt nervoase sunt capabile sa-si tina in frau actiunile in acele momente. Aceste persoane sunt constiente de cauzele si de eventualele consecinte care pot aparea. In plus, daca acceptati nervozitatea, este mai usor sa gasiti metode de tinere in frau a acestor sentimente si sa impiedicati consumul de anumite substante (alcool, droguri).

nervi secundaraFaceti exercitii fizice

Exercitiile fizice, in special cele de tip aerobic, plimbarile sau joggingul, pot reprezenta o metoda excelenta de controlare a nervozitatii. In timp ce sunteti nervos, puteti simti anumite schimbari, precum o respiratie mai rapida, transpiratia sau cresterea batailor inimii. Exercitiile fizice ajuta la secretia unor substante numite endorfine, ce va ajuta sa va calmati si sa tineti sub control emotiile.

Fiti recunoscator

Recunostinta va poate face fericit si poate impiedica aparitia nervozitatii. Nu trebuie neaparat sa fiti recunoscator persoanei care v-a gresit, insa puteti face acest lucru pentru alte lucruri din viata pe care le aveti, atat pentru cele marete, cat si pentru cele mai mici. In plus, cercetatorii au demonstrat ca actul de recunostinta va poate inbunatati sanatatea generala.

Discutati despre problema, dar nu imediat

Cel mai rau lucru pe care il puteti face atunci cand sunteti nervos este sa luati decizii sau sa discutati despre ceea ce va framanata in acel moment. Nerespectarea acestui truc duce la cearta si este necesar sa asteptati pana la momentul in care va calmati.

Atunci cand simtiti ca nu mai sunteti asa de nervos si ca va puteti exprima punctul de vedere fara a fi destructiv, este momentul sa incepeti o discutie. Acest lucru este important pentru pastrarea relatiilor pe care le aveti atat la locul de munca, cat si in viata particulara.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.