Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Depresia: poate fi ameliorata cu ajutorul vitaminelor?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 iunie 2017
Share
Depresia: poate fi ameliorata cu ajutorul vitaminelor?

Depresia afecteaza persoane de toate varstele, de la tineri la varstnici. Simptomele pot influenta calitatea vietii, iar tratamentul corespunzator poate preveni acest lucru. Exista mai multe deficite de vitamine care pot favoriza aparitia simptomelor depresiei.

Persoanele care sufera de depresie sezoniera sau de tulburari afective sezoniere sunt puse in incurcatura de zilele mai lungi si vremea mai calda. In general, odata cu schimbarea anotimpului, apar modificari la nivelul comportamentului, nivelul de energie este afectat si el, la fel si dorinta de a socializa, dar si anumite obiceiuri de somn. Tocmai de aceea, este foarte important sa va faceti analizele pentru a descoperi lipsa anumitor vitamine si minerale din organism. Alimentatia este deosebit de importanta pentru mentinerea unei stari bune de sanatate.

Complexul de vitamine B

Este esential pentru starea de bine mentala si emotionala. Aceste vitamine nu pot fi stocate in corp, iar cantitatea lor depinde de alimentatia personala zilnica. Deficitul de vitamine B poate aparea din cauza consumului de alcool, a zaharului rafinat, nicotinei si cofeinei. Avand in vedere dieta multora dintre noi in ziua de azi, nu este de mirare ca exista un deficit de B-uri. Iata care este legatura dintre acestea si depresie:

  • Vitamina B1 (tiamina). Creierul foloseste aceasta vitamina pentru a transforma glucoza (zaharul din sange) in energie. Fara ea, creierul nu mai functioneaza corespunzator. Deficitul de B1 este rar, insa poate fi asociat cu tulburarile legate de consumul de alcool si duce la o varietate de simptome de ordin psihic si neurologic.
  • Vitamina B3 (niacina). Pelagra (deficitul de niacina) duce la aparitia psihozelor si a dementei, pe langa alte simptome, insa a fost aproape eradicata, datorita produselor din comert imbogatite cu niacina. Anumite deficite de vitamina B3 pot produce agitatie si anxietate, precum si lentoare psihica si fizica.
  • Vitamina B5 (acidul pantotenic). Deficitele de vitamina B5 sunt rare, insa pot favoriza aparitia oboselii si a depresiei.
  • Vitamina B6 (piridoxina). Aceasta ajuta la procesarea aminoacizilor, ce reprezinta baza mai multor proteine si hormoni din organism. De asemenea, este necesara pentru producerea serotoninei, dopaminei (neurotransmitatori importanti, ce favorizeaza starea de bine) si a melatoninei (hormon ce intervine in reglarea ritmului circadian). Deficitul de B6 duce la slabirea sistemului imunitar, leziuni ale pielii si confuzii mentale. Unele deficite apar in cazul femeilor care utilizeaza anticonceptionale orale si in cazul in care este prezenta insuficienta renala sau alcoolismul.
  • Vitamina B12. Este importanta pentru formarea globulelor rosii, iar un deficit duce la aparitia anemiei, dar si a unor simptome neurologice sau psihice. Deficitele apar in timp, iar persoanele predispuse sunt varstnicii.

Depresia: poate fi ameliorata cu ajutorul vitaminelor?

Vitamina C

Deficitul de vitamina C poate duce la aparitia simptomelor depresiei si necesita folosirea suplimentelor alimentare, in special daca aveti o boala inflamatorie sau daca ati suferit o interventie chirurgicala. O nevoie mai mare de vitamina C poate sa apara in situatii de stres, sarcina si alaptare.

Mineralele

Pe langa vitamine, si deficitul de minerale este asociat cu simptomele depresiei, corelate cu alte probleme de ordin fizic. Dintre mineralele implicate in depresie, amintim magneziul, calciul, zincul, fierul, manganul si potasiul. Stilul de viata poate scadea nivelul de magneziu. Alcoolul, sarea, cafeaua, zaharul, stresul, antibioticele, diureticele, bauturile carbogazoase, toate acestea cresc nivelul de stres. Magneziului i se spune adesea „antidotul stresului”, fiind cel mai puternic mineral.

 

Acizii grasi Omega-3 reduc inflamatia si au un rol-cheie in buna functionare a creierului, controland in special memoria si starea de spirit. Organismul nu ii poate produce singur. Din acest motiv, trebuie sa-l ajutati fie prin intermediul alimentatiei, fie prin administrarea de suplimente alimentare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.