Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Beneficiile fizice si psihice ale meditatiei

26 ianuarie 2016
Share

In zilele noastre, stresul a devenit parte din viata de zi cu zi, indiferent de varsta sau sex. Cei mai multi oameni se simt epuizati fizic si psihic, in special daca muncesc prea mult sau daca intervin anumite probleme sau situatii stresante. Oboseala si stresul duc la nefericire, nerabdare si la frustrare. Toate aceste sentimente va pot afecta sanatatea.

De cele mai multe ori, sunteti atat de ocupat incat nu va puteti gasi timp sa va opriti macar cateva minute ca sa meditati. Insa, meditatia va ofera chiar mai mult timp prin calmarea mintii si prin darurirea unei puteri de concentrare mai mare. O simpla meditatie de respiratie de 10-15 minute va poate ajuta sa inlaturati stresul si sa gasiti echilibrul interior.

 

In plus, meditatia va da puterea de a interschimba sentimentele negative cu cele pozitive, de a va simti mai calm si de a transforma nefericirea in fericire. Gandurile negative si stresul influenteaza viata de zi cu zi, activitatile sale, precum si relatiile interumane, atat la locul de munca, cat si in viata personala.

 

Beneficiile fizice ale meditatiei

Inlaturarea stresului prin meditatie aduce beneficii nu doar mintii, dar si corpului. La nivel fizic, meditatia poate sa:

• Scada valoarea tensiunii arteriale

• Reduca frecventa atacurilor de panica

• Reduca durerea fizica de la nivelul articulatiilor si al muschilor

• Reduca frecventa si intensitatea durerilor de cap

• Trateze insomnia

• Creasca secretia de serotonina (un hormon ce contribuie la starea de bine si fericire)

• Imbunatateasca functionarea sistemului imunitar

• Creasca nivelul energiei

 

Beneficiile mentale ale meditatiei 

Daca este practicata cu regularitate, meditatia inlatura tensiunea psihica si stresul. In acest caz:

• Anxietatea este ameliorata sau chiar indepartata

• Stabilitatea emotionala este imbunatatita

• Creste creativitatea

• Creste nivelul fericirii

• Creste puterea de concentrare si atentia

• Sunt inlaturate sentimentele de frustrare si agresivitate

• Meditatia ofera sansa de a duce pana la capat telurile si planurile, prin relaxarea si ordonarea mintii

 

In plus, meditatia indeparteaza gandurile negative si ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. De fiecare data cand va simtiti coplesit, este suficient sa meditati timp de cateva minute pentru a va limpezi mintea si pentru a va calma.

 

Creste creativitateabeneficii exercitii - secundara

De asemenea, meditatia imbunatateste creativitatea. Procesul de creatie si activitatile creative, in general, au abilitatea de a inlatura stresul si cresc randamentul la locul de munca si in viata de familie.

Pentru a beneficia de toate acestea, este necesar sa practicati meditatia cu regularitate. Si cateva minute pe zi sunt suficiente, iar odata introdusa in rutina de zi cu zi, devine o parte din viata dumneavoastra. Toate persoanele, dar mai ales cele care lucreaza mult sau au prea multe activitati zilnic si nu mai fac fata, ar trebui sa-si rezerve timp pentru a medita. Multe persoane devin obeze din cauza stresului (sufera de bulimie nervoasa – episoade de supraalimentare in momente sau situatii stresante sau nefericite), ceea ce duce, in consecinta, la afectarea mai multor organe din corp. Obezitatea duce la aparitia hipertensiunii arteriale, diabetului, afectiunilor articulatiilor si ale muschilor, precum si la depresie. Meditatia poate trata obezitatea aparuta din motive de stres si poate creste calitatea vietii.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.