Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Tulburarea de personalitate narcisista: cum o recunoastem?

20 august 2015
Share

Egoismul este prezent in mod natural in natura umana, insa persoanele narcisiste reprezinta o extrema a acestuia. In cazul narcisistilor, nu este vorba doar de o incredere de sine crescuta; acestia ignora nevoile, sentimentele si ideile celor din jur.

Este o diferenta intre a fi „plin de sine” si tulburarea de personalitate narcisista, ce este o boala mentala.

Cum recunoastem tulburarea de personalitate narcisista?

Numele acestei tulburari de personalitate provine dintr-un mit grecesc in care un barbat tanar si frumos, pe nume Narcissus, isi vede propria reflexie in apa si se indragosteste de ea. Iata cum putem recunoaste o persoana care sufera de tulburare de personalitate narcisista:

             Dificultatea de a mentine relatii cu oamenii din jur;

             Se pune pe primul loc intotdeauna si crede ca are dreptate mereu;

             Se gandeste numai la el in cea mai mare parte a timpului si vorbeste despre el foarte mult;

             Tanjeste dupa atentie si admiratie;

             Exagereaza cu talentul si succesul propriu;

             Crede ca este special;

             Isi seteaza teluri nerealiste;

             Are schimbari bruste de comportament;

             Accepta cu dificultate sentimentele celor din jur;

             Vrea sa castige, indiferent de circumstante;

             Viseaza la succes nelimitat, bani si putere.

O astfel de persoana poate sa para ca are o incredere de sine imensa, dar exista o mare nesiguranta in interior. Vrea ca ceilalti din jur sa fie invidiosi, insa, de fapt, el este cel gelos. Este competitiv si se simte amenintat de succesul altor persoane. Relatiile amoroase sunt, de cele mai multe ori, scurte si tumultoase.

Se simte ranit foarte usor, insa alege sa nu arate sau exagereaza cu reactiile. Nu poate suporta critica. Mereu gaseste scuze si refuza sa-si asume responsabilitatea pentru esecurile proprii. Se vede ca un lider natural ce-i poate controla cu usurinta pe cei din jur. Intr-o conversatie, nu asculta si intrerupe interlocutorul. Este ca o strada cu un singur sens: ia totul si nu ofera ceva in schimb.

Cele mai multe persoane narcisiste atrag persoanele din jur si acestea le considera atragatoare si sarmante. Iar liderii de succes sunt, de cele mai multe ori, increzatori in fortele proprii si au multe pretentii de la cei din jur.

decupat secundara tulburare personalitateCare sunt cauzele si tratamentul in tulburarea de personalitate narcisista?

Cauza tulburarii de personalitate narcisista nu este cunoscuta, insa exista mai multe teorii. Multi considera ca reprezinta o combinatie intre modul in care o persoana face fata stresului si modul in care a fost crescut. Parintii care isi pun copiii pe un piedestal si ii lauda incontinuu pot semana o samanta de narcisism. Este o limita intre a oferi suport si confort copiilor si a intari ego-ul acestora.

Alta teorie este exact opusul. Copiii care sunt ignorati sau abuzati tind sa fie centrati pe sine, ca un instinct de supravietuire. Au sentimentul ca trebuie sa aiba grija de ei insisi, deoarece nimeni n-o va face.

Nu exista un tratament specific, insa psihoterapia poate fi de ajutor. Scopul acesteia este de amicsora increderea de sine si de a face o persoana narcisista sa aiba asteptari mai realiste de la cei din jur. Nu exista medicamente pentru aceasta tulburare de personalitate, insa depresia si anxietatea coexista de obicei cu narcisismul, si exista mai multe tipuri de medicamente pentru acestea doua.

Daca o persoana cu tulburare de personalitate narcisista face abuz de alcool sau droguri, este foarte important sa primeasca ajutor si pentru a renunta la acestea. Narcisistii pot invata cum sa relationeze cu cei din jur intr-un mod pozitiv, insa depinde de cat de deschisi sunt la schimbari si critici.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Sursa: webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.