Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Sunteti foarte stresati. Ce-ati zice de o vacanta mentala?

30 martie 2015
Share

Stresul ne afecteaza din ce in ce mai mult. Traiul tot mai greu, responsabilitatile din ce in ce mai mari, problemele tot mai dese cu care ne confruntam ne anuleaza posibilitatea de a ne mai relaxa sau de a ne mai bucura de vacante atunci cand avem nevoie si de cate ori ne-am dori.

Lipsa timpului si a banilor ne determina sa renuntam la concedii si la timpul liber de care avem atata nevoie. Indiferent de natura activitatilor pe care le prestam zilnic, avem nevoie de relaxare, altfel riscam sa clacam si sa ne imbolnavim. Tocmai de aceea, este foarte important sa gasim metode pentru a ne relaxa, fara bani si intr-un timp scurt. Zilnic, nu doar in concediu sau in weekend. Asa ca vacantele mentale devin o solutie simpla si la indemana oricui.

Ce inseamna o vacanta mentala?

Aceasta presupune sa luam o pauza de la a ne mai gandi la ceea ce ne framanta, o pauza in care sa ne golim mintea sau sa nu ne mai gandim la nimic. Cum putem face asta? Cu ajutorul unei carti bune, a unei reviste, unui articol, ceva care sa ne capteze si sa ne mentina atentia departe de stresul care a pus stapanire pe noi. O carte buna ne va atrage in poveste si, pret de cateva minute bune, vom fi altcineva, vom trai o alta viata, departe de cea de aici si de acum. Un articol pe o tema care ne intereseaza ne va revigora si ne va imbogati cu informatii utile si noi. De multe ori, in povestile pe care le citim putem gasi solutii la problemele cu care ne confruntam sau aflam ca si altii trec prin ce trecem noi. Acest fapt ne poate linisti si ne poate da speranta.

Reinvatati sa observati!

Plimbarile in aer liber sunt o alta sursa de relaxare, mai ales ca a venit primavara. Ar trebui sa invatam de la copii sa ne plimbam activ, observand natura din jurul nostru. Copiii nu se grabesc, sunt atenti la fiecare detaliu, la fiecare vietuitoare si fir de iarba. Se opresc, studiaza, se bucura, apoi merg mai departe. Natura este minunata in orice anotimp si n-ar strica sa mergem mai des pe jos. In felul acesta, ne bucuram si de beneficiile mersului pe jos, dar si de vacanta mentala pe care putem sa ne-o luam. Si este intotdeauna gratis!

Un album cu poze poate face minuni

vacanta-mentala-2Fie ca este vorba de ultimul concediu sau de poze mai vechi, amintirile sunt un bun prilej sa ne dam seama ca viata chiar este frumoasa. In plus, creierul ne va teleporta imediat in perioada aceea si ne vom aminti alte si alte lucruri care ne vor tine departe de momentul prezent, stresant. Chiar daca aceasta vacanta mentala dureaza cateva minute, ne vom intoarce ceva mai relaxati si mai odihniti, cel putin mental.

Ascultati muzica de relaxare

Muzica de relaxare, insotita de vizualizarea vacantei mult dorite, este alta metoda care nu ne costa nimic. Daca nu avem nici timp, nici bani pentru concediu, nu trebuie sa renuntam. Ne putem pacali creierul ca suntem deja acolo. Putem fura zece minute doar pentru noi intr-o zi aglomerata si ne putem bucura de vacanta. Este suficient sa ascultam muzica de relaxare (suntetul ploii, al marii sau alte zgomote din natura), sa inchidem ochii si sa ne imaginam ca am ajuns in locul mult visat. Ne putem imagina ca suntem deja la mare, pe plaja, ca soarele straluceste, iar briza ne mangaie fata sau ca aerul e tare si curat, zapada ne orbeste si mai avem de urcat mult pana in varful muntelui. 

Un film sau serialul preferat poate fi o alta varianta de a ne lua o vacanta mentala. In ultima vreme, serialele sunt foarte la moda, dar pot fi si o alta varianta pentru 30 de minute de relaxare. O jumatate de ora in care sa nu ne gandim la nimic altceva.

Psiholog Loredana Andrei 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.