Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Tristetea dureaza de pana la 240 de ori mai mult decat celelalte emotii

7 noiembrie 2014
Share

Cercetatorii au descoperit ca tristetea dureaza de pana la 240 de ori mai mult decat alte emotii, inclusiv cele de rusine, surprindere, iritare sau plictiseala, si ca este nevoie chiar si de 5 zile pentru schimbarea acestei stari de spirit.

Tristetea este generata, de cele mai multe ori, de evenimente de impact mare in viata fiecaruia, cum ar fi decesul unei persoane dragi, producerea unui accident sau o despartire. De aceea oamenii au nevoie de mult mai mult timp pentru a trece peste aceasta stare, pentru a-i face fata si pentru a intelege si accepta pe deplin ceea ce s-a intamplat, explica autorii unui studiu efectuat in acest sens.

Pentru a testa durata emotiilor, profesorii Philippe Verduyn si Saskia Lavrijsen de la Universitatea din Leuven, Belgia, au studiat efectele emotiilor in cazul a 233 de studenti. Dintr-un set de 27 de emotii, tristetea are durata cea mai lunga, in timp ce peste rusine, surpriza, teama, dezgust, plictiseala ori iritare subiectii au putut trece mult mai repede.

 

Plictiseala doar pare ca trece greu

De obicei, a fost nevoie de 120 de ore pentru ca subiectii sa poata trece peste senzatia de tristete, dar de numai 30 de minute pentru a trece peste sentimentele de dezgust si rusine. Ura are o durata de timp de 60 de ore, in timp ce bucuria de doar 35 de ore, releva studiul in cauza.

Plictiseala a fost, de asemenea, inclusa printre emotiile de scurta durata. Profesorul Verduyn si profesorul Lavrijsen sustin ca acest lucru inseamna ca, chiar daca timpul pare sa treaca foarte incet atunci cand cineva este plictisit, un episod de plictiseala, de obicei, nu dureaza atat de mult.

 

Cu cat te gandesti mai mult, cu atat trece mai greu

Este primul studiu care masoara durata emotiilor si care explica de ce unele dintre acestea dureaza mai mult decat celelalte. Potrivit autorilor, emotiile care dureaza un timp mai scurt sunt, de obicei, determinate de evenimente care au o importanta relativ scazuta pentru cei afectati. Pe de alta parte, emotiile de lunga durata au tendinta de a fi cauzate de evenimente care au implicatii puternice pentru preocuparile majore ale unei persoane. Prin urmare, sentimentul dureaza atat timp cat persoana regandeste, iar si iar, evenimentele si consecintele acestora. Durata unui sentiment s-a dovedit a fi o dimensiune care poate face distinctie intre emotii de altfel foarte asemanatoare.

De exemplu, Verduyn si Lavrijsen au constatat ca vinovatia este o emotie care persista mult mai mult decat rusinea, in timp ce anxietatea persista mai mult decat frica. „<Rumegarea> interioara a respectivei stari este determinantul central in privinta explicatiei de ce unele emotii dureaza mai mult decat altele”, a declarat profesorul Verduyn.

 

Cat timp dureaza emotiile

Tristete: 120 ore
Ura: 60 ore
Bucuria: 35 ore
Tristetea dureaza de pana la 240 de ori mai mult decat celelalte emotiiDisperarea, speranta, anxietatea, dezamagirea si multumirea: 24 ore
Gelozia: 15 ore
Alinarea: 8 ore
Entuziasmul: 6 ore
Admiratia si recunostinta: 5 ore
Relaxarea: 4,3 ore
Vinovatia: 3,5 ore
Stresul: 3 ore
Mandria: 2,6 ore
Consolarea: 2,5 ore
Furia, plictiseala si surpriza: 2 ore
Iritarea: 1,3 ore
Compasiunea: 1,3 ore
Umilirea: 0,8 ore
Frica: 0,7 ore
Rusinea si dezgustul: 0.5 ore

 

Mircea Doaga

Sursa: dailymail.co.uk

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.