Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Sunteti apatici si lipsiti de energie? Iata cum va mentineti tonusul

28 februarie 2014
Share

Nu mai este niciun secret ca sezonul rece este raspunzator pentru depresii, sedentarism si, implicit, acumulari de kilograme. Vremea este rece, ziua mai scurta, iar expunerea la lumina naturala este mai scazuta. Ce sa mai vorbim de soare? Nu avem ocazia sa il intalnim zilnic.

Toate acestea, plus o dispozitie genetica, ne pot face sa trecem mai greu peste sezonul rece. Tocmai de aceea, consideram ca urmatoarele recomandari va vor ajuta sa asteptati primavara intr-o forma de zile mari. In primul rand, faceti tot posibilul sa va expuneti la lumina naturala zilnic, cat mai mult, chiar daca este frig. Aerul rece face bine sanatatii, iar lumina ofera energie, imbunatateste starea de spirit si regleaza somnul. Acasa nu va petreceti ziua cu draperiile sau jaluzelele trase. Lumina este foarte importanta pentru sanatate.

 

Petreceti cat mai mult timp in aer liber, chiar daca e frig

Daca stati mai mult timp in casa sau la birou, nu exagerati cu caldura. Aceasta va fi un mediu prielnic pentru microbi si va induce o stare de somnolenta. Nu uitati sa aerisiti zilnic, indiferent de vreme. De asemenea, daca raciti sau sunteti indispusi, nu este o idee buna sa ramaneti in pat. Iesiti din casa, aerul va face bine. Din aceeasi categorie face parte si plimbarea in aer liber. Daca va ganditi sa motivati ca nu aveti timp, plecati dimineata mai devreme si mergeti o parte din drumul catre serviciu pe jos. Plimbarea in aer liber si expunerea la lumina naturala va vor imbunatati tonusul. Iar daca obisnuiti sa mergeti numai cu masina, incercati sa scapati de aceasta comoditate nociva.

 

Adormiti mai devreme pentru a va trezi mai devreme

Bine, bine, o sa ziceti: cum sa plec mai devreme? Asta inseamna sa ma trezesc mai devreme. Iar cand afara e frig si in pat e cald, nu am niciun chef sa ma dau jos. Poate ca ar fi bine sa va culcati mai devreme, mai ales ca se intuneca mai repede. Ar fi de preferat sa prindeti intervalul 21:00-24:00 pentru un somn de calitate. Si apoi, acest lucru va ajuta sa va treziti mai devreme, mai odihniti, iar cine se trezeste de dimineata departe ajunge, nu? Si cu un tonus excelent.

 

Fiti sociabili si radeti mult

Sunteti-apatici-si-lipsiti-de-energie---Iata-cum-va-mentineti-tonusul2Urmatoarea recomandare ar fi sa radeti. Da, sa radeti cat mai mult, sa fiti veseli si optimisti. Daca nu gasiti motive destule de ras si veselie, intalniti-va cu prietenii sau vizionati comedii, emisiuni de divertisment sau, de ce nu, inscrieti-va la un grup de terapie prin ras. Nu numai ca veti rade pe saturate, dar veti pleca de acolo mai relaxati ca niciodata. Si mai tineri, pentru ca rasul intinereste. Nu renuntati la viata sociala, la intalnirile cu prietenii din lipsa de timp sau de bani. Izolarea nu este o solutie. Dimpotriva! O vizita la un bun prieten nu va costa nimic, dar va poate incarca bateriile.

 

Faceti miscare si mancati sanatos

Nu credem ca mai trebuie mentionat cat de importanta este miscarea. Si iarna putem face activitate fizica. Putem merge la o sala de gimnastica sau putem alerga in aer liber. In sezonul rece ne ingrasam pentru ca avem tendinta sa consumam mai multe proteine. Sunt foarte importante, dar legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Evitati, pe cat posibil, prajelile si dulciurile. Specialistii spun ca excesul de zahar slabeste sistemul imunitar. Cu riscul de a deveni un cliseu, alimentatia echilibrata este foarte importanta pentru tonusul nostru, ofera energie. Si nu uitati sa consumati lichide (apa, ceaiuri, sucuri de fructe naturale). Chiar si cand e frig, hidratarea este esentiala.

 

Psiholog Loredana Andrei

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.