Revista care te menține sănătos

Psihologie

Frica de schimbare? Sfaturi pentru a depasi blocajele

11 septembrie 2018
Share

Cand ne dorim anumite schimbari in viata, unele temeri ascunse ne pot face sa ne razgandim si pot paraliza aceasta dorinta de a schimba ceva. Cu toatea acestea insa, trebuie sa depasim aceste obstacole. Prima etapa este practic depistarea blocajelor si definirea proiectului pe care ne dorim sa-l finalizam, fie el personal sau profesional. Pentru asta, putem incepe prin a aseza pe hartie cuvintele care ne dau o stare de jena, ne incomodeaza, astfel incat sa reusim sa dominam mai bine temerile si frica.

Tot ce trebuie sa faceti este sa luati un caiet si sa trasati patru coloane.

Pe una dintre ele scrieti schimbarea dorita, pe cea de-a doua, temerile care intervin in acest proces, pe cea de-a treia coloana, temerile irationale legate de aceasta frica, iar pe cea de-a patra coloana, lucrurile care va pot ajuta sa depasiti situatia.

 

Eliminarea credintelor negative

„Nu merit lucrul respectiv” sau „Nu sunt destul de bun pentru asta”, cam acestea sunt gandurile negative care nu ne dau pace, care ne determina sa ne etichetam negativ, o gandire de altfel irationala pe care cu greu o putem indeparta. Aceste convingeri negative sunt practic „pietrele din pantofi” care ne impiedica sa mergem mai departe. Asa cum am mentionat, asezati-va gandurile negative pe hartie si transformati-le in afirmatii pozitive. Trebuie sa faceti tot ceea ce tine de dumneavoastra astfel incat sa depasiti situatia. Marile proiecte nu pot fi niciodata realizate intr-o singura zi.

In societatea in care traim este nevoie, in mod paradoxal, de rabdare. Puteti domina aceste temeri incepand cu mici actiuni prin care sa redobanditi increderea in voi insiva, sa va plasati intr-o zona de confort. Trebuie sa analizati cu atentie ceea ce va doriti sa schimbati si sa faceti acest lucru cel putin o luna de zile pentru a va intra in reflex, astfel incat sa puteti trece la urmatoarea schimbare, mai mare si mai semnificativa.

 

Modele de urmat

Ideea nu este sa copiati o alta persoana care a reusit in demersul sau, ci sa va inspirati din succesul sau pentru a va motiva si incuraja. Puteti alege o persoana din anturajul dumneavoastra, careia sa-i cereti sa va sfatuiasca. O persoana pesimista are tendinta de a face din orice mica nereusita o adevarata tragedie. Tocmai de aceea trebuie sa va pastrati o doza de optimism. Este inutil sa mai spunem ca o astfel de stare este si mai productiva. Daca veti vedea doar partea goala a paharului, va veti adanci si mai mult in nereusita. Daca va veti lasa doborati dupa prima incercarea nereusita, cu siguranta ca nu veti ajunge sa progresati. Daca totusi nu puteti trece singuri de acest prag, este indicat sa apelati la ajutorul unui specialist care va poate explica si va poate face sa intelegeti mecanismele din cauza carora apar aceste erori de gandire. Prin exercitiu si multa vointa, gandirea negativa poate fi inlocuita cu usurinta cu o gandire pozitiva. Succes!

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.