Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Sfaturi pentru respectarea planului pentru noul an

6 februarie 2013
Share

Cu bateriile incarcate, cu forte proaspete, plini de speranta si cu ganduri bune intram in noul an, visand la un viitor mult mai frumos. Si, de multe ori, pentru unii dintre noi chiar asa se intampla, mai ales daca avem un plan, multa vointa, disciplina si rabdare.

Sigur ca ne dorim multe si toate par a fi importante, insa la o privire mai atenta, lucrurile nu stau chiar asa, nu toate sunt la fel de importante. Un plan bine stabilit pentru anul care urmeaza presupune ca inainte de toate sa facem o prioritizare a ceea ce este important de realizat in acest an si a ceea ce nu este prioritar. Nu putem realiza nimic daca nu avem obiective pe termen lung si pe termen scurt, si daca nu ne supunem unei disciplini pentru a atinge aceste obiective. Pentru aceasta, avem nevoie de un program de viata in care sa tinem cont ca ar trebui sa existe un echilibru intre munca si relaxare.

 

Sanatatea este prioritara

Nimic, dar absolut nimic nu este mai important decat sanatatea, pentru ca ea ne permite sa realizam tot ce consideram noi a fi important. De aceea, este esential ca, dincolo de obiectivele materiale, sa punem pe primul plan obiectivele legate de sanatate, cum ar fi: renuntarea la fumat sau la alte dependente, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, mai multa miscare si plimbari in aer liber, mai mult timp de calitate petrecut cu cei dragi.

 

Trebuie sa va stabiliti obiective realizabile

Este foarte important ca planul pentru noul an sa contina obiective realizabile, mai ales in timpul pe care vi l-ati propus. Daca va propuneti lucruri marete si greu de realizat sau imposibile la momentul respectiv, veti fi dezamagiti la finalul anului cand veti face bilantul. Bineinteles ca intotdeauna trebuie sa va doriti mai mult, dar nu trebuie sa pierdeti contactul cu realitatea, nu trebuie sa pierdeti din vedere resursele de care dispuneti, potentialul si alti factori care v-ar putea incetini elanul. Trebuie sa fiti realisti si sa aveti obiective realiste.

Motivatia si disciplina sunt foarte importante. La inceput, suntem foarte entuziasmati, pentru ca pe parcurs sa ne mai pierdem din elan. Tocmai de aceea, conteaza mult ce oameni aveti in jur si de unde alegeti sa va inspirati sau sa va incarcati bateriile. Asa ca, este momentul ideal pentru adoptarea unui stil de viata sanatos.

 

Motivatia si disciplina, foarte importante

Daca va lasati influentati de oameni pesimisti, deprimati, care vorbesc despre cat de greu este, cat de normal este esecul, sa nu va asteptati sa va atingeti obiectivele, de exemplu, daca vreti sa pierdeti cateva kilograme. In aceasta situatie, este mai simplu sa renuntati sau sa o lasati mai moale. Aveti nevoie de motivatie pentru a nu renunta nici atunci cand este greu. De aceea, daca va aflati in impas, amintiti-va de realizari mai vechi, ca puteti merge mai departe, ca puteti bifa inca un succes. De asemenea, nu ar strica sa cititi despre oameni care au reusit. Acestia nu aveau nimic in plus fata de dumneavoastra, poate doar mai multa motivatie si disciplina. Daca obiectivul este realist, nu exista niciun motiv pentru care sa nu il atingeti.  

Nu va pierdeti credinta si increderea, atat in sine, cat si in visele dumneavoastra. Daca porniti la drum avand un plan cu obiective realizabile, motivati si pregatiti pentru a face fata si momentelor mai dificile, avand rabdare si incredere, este imposibil sa nu aveti un an mai bun decat cel anterior. Noi asa va dorim si daca va doriti la fel, asa va fi!

 

Psiholog Loredana Andrei 

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.