Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Fobia sociala: cauze si tratament

16 ianuarie 2012
Share

Fobia sau anxietatea sociala este definita ca fiind o tulburare caracterizata printr-o stare de anxietate coplesitoare, prin teama unui om de a se afla in preajma altor persoane, de a vorbi in public, de a tine un discurs in fata unei figuri autoritare. Teama poate fi atat de severa incat poate avea un efect negativ atat asupra vietii personale, cat si asupra carierei.

Fobia sociala poate fi limitata la un singur tip de situatie, cum ar fi teama de a vorbi in public intr-o situatie formala sau nu. Persoanele care sufera de aceasta boala nu-si pot face noi prieteni si le este greu sa-i pastreze pe cei vechi. Desi fobia sociala este adesea considerata a fi totuna cu timiditatea, cele doua concepte sunt fundamental diferite. In timp ce persoanele timide se simt incomod in prezenta altora, acestea nu simt totusi anxietate.

Simptomele fobiei sociale

Persoanele care sufera de fobie sociala prezinta cateva caracteristici, insa cel mai des se tem sa nu se faca de ras in fata altor oameni, in timp ce vorbesc, mananca sau scriu. Simptomele fizice care insotesc anxietatea sunt greata, disconfortul digestiv, tremuratul, transpiratia abundenta, imbujorarea sau dificultatile de vorbire. Aceste simptome fizice pot avea loc atat inainte, in timpul, cat si dupa evenimentele la care participa cel care sufera de fobie sociala.

Daca nu este tratata, poate avea consecinte extrem de grave, precum abuzul de unele substante ce pot duce la sinucidere. Cei care au o astfel de suferinta simt o povara grea, ce se poate rasfrange chiar si asupra familiei, prietenilor si a societatii in general.

Din ce cauza apare fobia sociala?

Fobia sociala afecteaza cam 3 din 100 de oameni de toate rasele si din toate grupurile sociale. Varsta medie la care debuteaza aceasta boala se situeaza intre 15 si 20 de ani, dar poate debuta si in copilarie. Lipsa educatiei, precum si lipsa banilor, agraveaza situatia suferinzilor. Evenimentele traumatizante pot duce si ele la dezvoltarea acestei fobii. Cercetarile in domeniu au demonstrat, de asemenea, ca fobia sociala poate avea o componenta ereditara, iar altele – ca raspunzatoare de simptomele fobiei sociale ar fi o structura mica din creier numita amigdala, care se pare ca ar controla raspunsurile la frica. O influenta ar putea avea si mediul inconjurator. Desi cauza exacta a fobiei sociale ramane necunoscuta, tratamente exista.

Tratament

Pentru tratarea fobiei sociale, cel mai des este utilizata terapia cognitiv-comportamentala, proces ce implica trei etape care ajuta pacientul sa se simta confortabil in situatiile care inspira teama. In timpul acestui tratament, pacientii invata anumite tehnici de relaxare pentru a-si controla anxietatea. Fobia sociala poate raspunde si la tratamentul medicamentos, insa este o afectiune cronica ce necesita gestionare pe termen lung. Medicamentele utilizate sunt de obicei antidepresivele. Fobia sociala poate fi asociata si cu alte boli, precum depresia, scaderea respectului de sine etc.

In momentul in care urmatoarele situatii va provoaca anxietate si stari neplacute, ar trebui sa mergeti la un control de specialitate:

  • Atunci cand sunteti observati in timp ce lucrati;
  • Cand sunteti intr-un loc public;
  • Cand intrati intr-o incapdere unde ceilalti oameni sunt deja asezati;
  • Atunci cand telefonati unei persoane pe care nu o cunoasteti foarte bine.

Ruxandra Raica

Sursa: www.health24.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.