Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Deprimat de sarbatori? Cateva sfaturi antidepresie

19 decembrie 2011
Share

Mult asteptatele sarbatori bat la usa. Mirosul de cozonac si de brad ne invita parca sa visam si sa credem cu tarie ca miracolele sunt posibile si, daca ne dorim ceva, vom primi de la Mos Craciun. Sarbatorile nu sunt doar motiv de bucurie, ci si de intristare. Atunci cand avem asteptari nerealiste, riscam sa ne lasam prada depresiei. Depresia de sarbatori este de scurta durata si poate aparea inainte sau in timpul vacantei/concediului.

Depresia din perioada sarbatorilor poate aparea ca urmare a stresului crescut, oboselii, asteptarilor nerealiste de la sine si de la ceilalti (sau de la sarbatori, in general), imposibilitatii de a fi alaturi de cei dragi etc.

 

Cum se manifesta depresia de sarbatori?

Ca si simptome, se manifesta prin agitatie si anxietate, interes scazut pentru activitatile preferate anterior, modificari ale apetitului alimentar, sentimente de vinovatie, tulburari de somn, diminuarea capacitatii de concentrare.

 

Timpul petrecut razand este timpul petrecut cu zeii

Pentru a evita insa depresia din ce in ce mai prezenta in aceasta perioada, v-am pregatit cateva sfaturi:

  • Nu incercati sa umpleti golul interior cu mancare! Adesea, cand va simtiti tristi si nefericiti, incercati sa umpleti acel gol cu mancare sau cu ceva dulce. Nimic mai gresit! El ramane tot acolo, impreuna cu kilogramele in plus sau cu o indigestie neplacuta. Daca, totusi, va este greu sa va abtineti, alegeti gustari care amelioreaza simptomele depresiei, cum ar fi carnea de curcan, branza, pestele, alunele, migdalele, dar cu moderatie. Acestea ajuta la producerea de serotonina, hormon util in astfel de perioade.
  • Fiti realisti si bucurati-va de ceea ce aveti! Este adevarat ca ar fi fost frumos sa fiti cu persoana iubita, sa aveti familia alaturi, sa aveti prieteni sau bani pentru cadouri etc. Din pacate, nu aveti chiar tot ce va doriti, insa acesta nu trebuie sa fie un motiv de tristete. Dimpotriva! Concentrati-va atentia pe ceea ce aveti, chiar daca (poate) vi se pare prea putin sau ca nu ar reprezenta nimic. Intotdeauna putinul pe care il aveti este substantial pentru altcineva!
  • Nu va izolati! De multe ori, persoanele care nu au/mai au familia, prietenii sau persoana iubita aproape prefera sa se izoleze, traind cu senzatia ca sarbatorile se petrec doar in familie. Nu exista astfel de reguli. Sarbatorile se petrec alaturi de cei dragi sau de persoanele cu care va simtiti bine.
  • Renuntati la tipare! Multi dintre voi devin tristi si nefericiti doar pentru ca sarbatorile lor sunt altfel. Exista tipare adanc inradacinate, potrivit carora sarbatorile sunt frumoase doar daca se petrec intr-un anumit fel. Acestea sunt doar conditionari, asteptari in lipsa carora avem falsa impresie ca nu ne mai putem bucura. In fiecare an poate fi altfel, dumneavoastra alegeti.
  • Radeti cat mai mult! Un proverb japonez spune ca „timpul petrecut razand este timpul petrecut cu zeii”. Alegeti sa petreceti cat mai mult timp in compania „zeilor”! Mai mult, rasul este extrem de benefic pentru sanatatea fizica, psihica si spirituala.

Psiholog Loredana Ionascu

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.