Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Stresul, factor important in declansarea alergiilor

6 septembrie 2011
Share

Hans Selye, recunoscut pentru interesul acordat cauzelor stresului asupra organismului, preciza ca acesta este un raspuns nespecific al corpului la solicitari.

Stresul reprezinta o actiune de natura psihologica, ce provoaca reactii fiziologice in organism.

Fiecare dintre noi experimenteaza conditiile stresante, in situatiile de suprasolicitare, iar acestea trec drept disconfort fizic sau psihic. Stresul este foarte bun atata vreme cat se afla la un nivel optim, ajutand in obtinerea performantei. In astfel de cazuri este numit stres bun sau eustres.

Stresul devine periculos atunci cand este in exces si forteaza organismul sa functioneze multa vreme la capacitate maxima. Acest tip de stres negativ se numeste distres.

Stresul afecteaza inima, somnul, digestia, memoria

Acest tip de stres se afla in stransa legatura cu boli ca hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, alergiile, astmul bronsic, diabetul zaharat, cancerul. Atunci cand suntem afectati de stres, avem dureri de cap si de spate, racim mai des, experimentam tulburari ale apetitului sexual, indispozitie, anxietate, depresie, ganduri negative, tulburari ale memoriei si atentiei, tulburari alimentare (bulimie, anorexie) si de somn (insomnie sau stare de somnolenta).

La cote ridicate, pe o perioada indelungata, este foarte periculos, deoarece sta la baza a 80% dintre boli.

Alergiile tradeaza nevoia de protectie si siguranta afectiva

Stresul poate fi declansat si intretinut de o sumedenie de factori, printre care: un prost management al timpului, pierderea cuiva drag (despartire, divort, deces), neintelegerile cu cei apropiati, nesiguranta profesionala sau financiara etc. De exemplu, specialistii considera ca alergiile aparute pe fond de stres sunt semnul nesigurantei emotionale si dependentei maternale.

Alergiile, agravate cu aproape 75% de conditiile stresante

Cercetatorii au aratat, intr-un experiment realizat pentru a observa corelatia dintre stres si alergii, ca acestea se agraveaza in proportie de aproximativ 75% cand vine vorba de o persoana stresata. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste lucruri se intampla pentru ca stresul afecteaza sistemul imunitar, conducand la un nivel crescut al compusilor care, la randul lor, sporesc reactiile alergice.

Factorii stresanti din copilarie provoaca alergii la maturitate

Alte studii recente au demonstrat ca exista o stransa legatura intre stresul suportat de un copil si riscul crescut de aparitie a alergiilor la maturitate. Astfel, factorii declansatori de stres din timpul copilariei (schimbarea locuintei, a scolii, imbolnavirea unui membru al familiei sau pierderea cuiva drag) ar fi raspunzatori de aparitia alergiilor si a astmului in viata de adult.

Sfaturi prin care puteti evita stresul cotidian!

Avand in vedere cat de nociv este stresul si cat de scurta este viata, ar trebui sa luati masuri imediat, chiar de azi. Iata cateva sugestii:

• Distrati-va zilnic! Alegeti 30 de minute pe zi pentru a face ceva care va place, va detensioneaza si va incarca bateriile cu buna dispozitie si incredere!

• Radeti zilnic! Rasul este un adevarat medicament pentru organism, reduce tensiunea acumulata si intareste sistemul imunitar!

• Gasiti un echilibru intre viata personala si cea profesionala! Daca va doriti, se poate!

• Dormiti suficient, oricare ar fi prioritatile!

• Ganditi pozitiv si pastrati-va o atitudine pozitiva!

• Invatati sa fiti ordonati, pentru ca, de multe ori, si dezordinea poate deveni o sursa de stres!

• Traiti in prezent! Trecutul nu mai poate fi schimbat!

• Concentrati-va mai mult pe ceea ce ati realizat, pe ceea ce aveti, nu pe ceea ce va lipseste!

• Vorbiti cu cei apropiati despre ce va framanta!

• Cand simtiti ca nu mai puteti, cereti ajutorul prietenilor sau specialistului!

Psiholog Loredana Ionascu

www.psiholog.wordpress.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.