Revista care te menține sănătos

Medici

Prof. dr. Florin Mihaltan: „Cazurile de cancer pulmonar se depisteaza tarziu pentru 70-80% dintre pacienti

25 februarie 2019
Share
  • Sezonul gripelor si al racelilor si-a facut simtita prezenta. Dar oare ce am putea face pentru a le evita si cand trebuie sa mergem la un consult de specialitate? Cat de usor se poate agrava gripa daca nu este tratata corespunzator, de ce sa ne vaccinam si de ce trebuie sa avem un stil de viata sanatos?

    Am lamurit aceste aspecte, dar nu numai, cu prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolg, seful Clinii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti. Am aflat ca rata vaccinarii impotriva gripei a scazut in ultimii ani, dar si ca exista o multitudine de metode eficiente in ceea ce priveste renuntarea la fumat, verificate stiintific, de la medicatii ce cuprind substituentii de nicotina pana la terapia comportamentala, de grup etc.
    Prof. dr. Florin Mihaltan: „Cazurile de cancer pulmonar se depisteaza tarziu pentru 70-80% dintre pacienti
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • infectii respiratorii acute

    Farmacia Ta: Ne aflam in plin sezon al infectiilor respiratorii acute. Cum le putem preveni?

    Dr. Florin Mihaltan: Sezonul rece, cu tranzitia de la cald la frig, cu oscilatiile de temperatura care anunta pe viitor doar doua anotimpuri, pune probleme serioase pacientilor cu boli cronice. Profilaxia trebuie sa mearga pe doua areale terapeutice: virusuri si bacterii, si presupune vaccinarea antigripala si antipneumococica la copii, la varstnici, iar la pacientii cu afectiuni respiratorii cronice se recomanda utilizarea de lizate bacteriene ce pot resuscita imunologic organismul. De asemenea, vitamina C are rol de protectie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vaccin antigripal

    Pe fondul lipsei de odihna si al stresului, aceste infectii par a se instala cu si mai multa usurinta…

    Stresul scade capacitatea de raspuns a organismului si flageleaza mecanismele de aparare; somnul necorespunzator naste un deficit de reactie la factorii infectiosi. Sa nu uitam ca in sezonul rece perioada de expunere la lumina scade, iar acesta poate fi un factor suplimentar de stres si de scadere a apararii.

    Comparativ cu alti ani, care este rata de vaccinare impotriva virusului gripal?

    Rata de vaccinare pentru cei care au boli respiratorii si unde vaccinarea antigripala este practic obligatorie a scazut foarte mult in ultimii ani, sub 20%, din cauza interferentelor nemedicale mult prea mult mediatizate. In acelasi timp, s-a ajuns sa se discute mai mult de contraindicatii si despre efectele negative decat despre cele de protectie, pozitive. Consecintele? In perioada de val gripal spitalele se umplu de pacienti in stare grava, cu infectii si viroze adesea letale.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • boli pulmonare

    De ce este important sa vaccinam copiii antipneumococic?

    Vaccinarea antipneumococica este foarte importanta la copil, unde sistemul imunitar nu este pregatit sa faca fata agresiunii unui germen adesea letal – pneumococ. Vaccinul induce memorie de aparare celulelor implicate in raspunsul la o agresiune bacteriana din aceasta familie. Astfel, scade riscul de a dezvolta boala, respectiv complicatiile. In paralel, vaccinand copiii protejam si varstnicii din familie, circulatia anumitor tulpini de pneumococ fiind diminuata.

    Care sunt bolile pulmonare pe care le tratati cel mai des?

    Depinde de sezon. In anotimpurile reci apar decompensari de emfizem, bronsita, astm bronsic si bronsiectazii. Cancerul pulmonar este boala cu care ne confruntam tot anul. De asemenea, infectiile de cai aeriene superioare sau inferioare apar mai des toamna si iarna.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • boli pulmonare (1)

    Daca ar fi sa discutam despre cele invalidante?

    Cancerul ramane de departe cea mai severa boala. Cazurile se depisteaza tarziu pentru 70-80% dintre pacienti. Apoi urmeaza formele severe de emfizem pulmonar, de bronsiectazii, de astm bronsic care ajung la insuficienta respiratorie cronica.

    Ce se intampla la nivelul plamanilor atunci cand un pacient fumeaza?

    Fumul de tigara patrunde la 700 de grade in caile aeriene superioare, produce inflamatie si „pune la lucru” mecanisme de aparare precum secretia excesiva de mucus si tusea. Produsii toxici din tigara sunt metabolizati si depusi in diferite organe unde duc la mitoze, generand cancer. Pe de alta parte, capacitatea respiratorie a plamanului, prin actiunea fumului de tigara, scade rapid si apare gafaiala.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • tigara electronica

    Ce parere aveti despre tigarile electronice?

    Potrivit Societatii Europene de Pneumologie, tigara electronica nu trebuie promovata de catre medici. Studiile pe termen lung au demonstrat ca are o multitudine de consecinte negative, nefiind deloc o metoda convingatoare in ceea ce priveste reducerea substantiala a riscurilor la care se expune fumatorul.

    Cancerul pulmonar evolueaza silentios, fara simptome.

    Da, este adevarat! Metodele de diagnosticare in stadii incipiente sunt multe, dar necesita investitii serioase, de la programe de educatie a pacientilor legate de factorii de risc unde primeaza fumatul pana la campanii de screening care se pot face in masa, mai ales cu ajutorul tomografiei computerizate cu iradiere minima. Exista si legislatii de control al tabagismului si poluarii care ar trebui extinse.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • radiografie pulmonara

    Cand se recomanda radiografia pulmonara, mai ales in cazul fumatorilor?

    Dupa 40-45 de ani anual, dar si la orice minim simptom respirator aparut.

    Care este rata de supravietuire in privinta acestei boli?

    Cancerul pulmonar la 1 an are o rata de supravietuire, in functie de tipul lui, de pana la 30%, iar la 5 ani sub 5%.

    Preventia salveaza vieti…

    Preventia in Romania a ramas doar la nivel de slogan in multe situatii. Este nevoie de investitii reale, masive, pe programe de preventie. Potentialul pacient trebuie sa stie ca are multe lucruri de facut ca sa evite experienta unei boli: evitarea fumatului, un stil de viata sanatos, evitarea poluarii, urmarirea si prezentarea la doctor odata cu aparitia unor simptome precum gafaiala, tusea, expectoratia.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.