Revista care te menține sănătos

Știri

Primul curs de fizioterapie dedicat pacientilor cu fibroza chistica

9 decembrie 2010
Share

Asociatia de Fibroza Chistica din Romania (AFCR), in parteneriat cu Houston NPA, a demarat o campanie de informare asupra acestei boli si a problemelor cu care se confrunta pacientii din Romania.

Pentru a marca cea de-a doua Saptamana Europeana a Fibrozei Chistice (mucoviscidoza), Asociatia de Fibroza Chistica din Romania (AFCR), in parteneriat cu Houston NPA, a demarat o campanie de informare asupra acestei boli si a problemelor cu care se confrunta pacientii din Romania. In acest sens, au organizat pentru prima data un curs de fizioterapie destinat pacientilor cu fibroza chistica si familiilor acestora, partea de fizioterapie fiind foarte importanta in tratament, dar inca neglijata in Romania.

Datorita tratamentelor moderne curente, functia pulmonara este semnificativ imbunatatita, reducandu-se atat durata de spitalizare a bolnavilor, cat si necesarul de administrare a antibioticelor pe cale intravenoasa.

In sesiunea de intrebari si raspunsuri a cursului a fost abordata problema pacientilor adulti cu fibroza chistica (mucoviscidoza) care, in acest moment, nu au clinici si nici medici specialisti carora sa li se adreseze. Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a afirmat ca va sprijini AFCR in demersurile catre Ministerul Sanatatii si CNAS pentru nominalizarea si aprobarea unor clinici/medici care sa preia pacientii adulti cu fibroza chistica si alocarea de fonduri pentru aceste centre.

Fibroza chistica este o boala genetica ce afecteaza in special plamanii si pancreasul, si pentru care nu exista inca un tratament curativ, ci numai unul care amelioreaza simptomele.

In ultimii 20 de ani au fost facute progrese importante in ceea ce priveste tratamentul fibrozei chistice. Descoperirea unor medicamente (enzime pancreatice, antibiotice noi, mucolitice etc.), dezvoltarea si perfectionarea tehnicilor de fizioterapie si a aparatelor necesare efectuarii acestora au facut ca speranta de viata a pacientilor sa cresca foarte mult, ajungand la varsta de 40 de ani si chiar mai mult.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.