Revista care te menține sănătos

Nutriție

Primavara, verdele va mentine sanatos: superalimente

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
22 martie 2022
Share
Primavara, verdele va mentine sanatos: superalimente

Cu siguranta ne amintim cat ne batea mama la cap in copilarie sa mancam tot spanacul din castron sau sa nu mai scoatem din supa/ciorba patrunjelul aromat. Intelepciunea populara stie ca plantele verzi, frunzele lor in mod particular, sunt foarte sanatoase. Iar primavara sunt chiar salvatoare.

Este adevarat ca, in ziua de astazi, avem toata iarna fructe si legume crescute in sere sau aduse de peste mari si tari. Dar faptul ca, pe final de martie, da coltul ierbii si putem sa ne bucuram de legumele verzi, proaspete, este de neinlocuit. In fond, usturoiul sau ceapa verde, frunzele brumate de urzici, stevia, spanacul, untisorul, leurda proaspat culese si puse in salata, supa sau mancare sunt cu mult mai nutritive decat un fruct exotic ce a facut inconjurul lumii inainte de a poposi la noi in bucatarie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Contin multe vitamine si antioxidanti…

Legumele cu frunze verzi sunt un cufar cu vitamine, minerale si antioxidanti in orice sezon, dar cele timpurii poarta intreaga seva nutritiva care ne poate ajuta sa stralucim de sanatate. In studiile mai vechi facute in Romania, in deceniile de mijloc ale secolului XX, cand citricele, kiwi, ananasul etc. erau practic inexistente si necesarul de vitamina C era satisfacut iarna din muraturi, s-a aratat ca romanii sunt la risc de a face carente de vitamina C (acid ascorbic). Daca iarna ar fi durat mai mult doar cu cateva saptamani, spuneau studiile, cei mai multi dintre cei investigati ar fi avut manifestari clare de hipoascorbinemie. Ceea ce ne salva de carenta atunci erau tocmai toate aceste frunzulite puternic incarcate cu acid ascorbic. Sa le folosim, deci, si astazi.

Pentru a pastra vitamina C in organism, este recomandat sa mancam frunzele primaverii sub forma de salate sau, acolo unde e totusi necesar un tratament termic, sa il scurtam la maximum. Adesea, e suficient sa oparim urzicile fragede, fara sa fie nevoie sa le mai fierbem. In felul acesta, vitamina C nu este deloc pierduta.

… dar si minerale – fier, calciu, magneziu, cupru, mangan si potasiu

Frunzele primaverii ne aduc si fier. Nu sunt cantitati foarte mari, dar, in compania vitaminei C, fierul se absoarbe destul de bine. Atentie insa la spanac si stevie: contin oxalati care pot „fura” fierul, nelasandu-l sa se absoarba. Opariti pentru cateva secunde spanacul sau stevia si aruncati apa, apoi continuati prepararea mancarii. In felul acesta, oxalatii sunt in mare parte indepartati. O cana de spanac fiert, fara adaos de grasime sau faina, are 7 kilocalorii! Frunzele verzi ne aduc si acid folic, esential in multiplicarea celulelor, dar si vitamina K, ce are rol in coagulare.

Sa nu uitam ca, alaturi de fier, frunzele sunt si surse bune de calciu si magneziu, macroelemente esentiale pentru sanatatea tesuturilor dure, dar si pentru contractia musculara, coagulare sau functionarea sistemului nervos. Alte elemente minerale bine reprezentate sunt cuprul, manganul si potasiul.

Sunt hidratante si hipocalorice

Desi nu sunt portocalii sau galbene, frunzele au si mari cantitati de caroten antioxidant si de clorofila, pigmentul care da tenta verde, caracteristica. Nu uitati: carotenul este antioxidant, dar si un precursor al vitaminei A. De aceea, atunci cand mancam alimente ce contin caroten, aprovizionam, practic, organismul cu vitamina A, ce se formeaza la nivel hepatic sau intestinal, prin activarea carotenilor. Frunzele de culoare rosiatica, precum anumite soiuri de loboda, au antocianine antioxidante.

Si mai mult, toate aceste frunze sunt incarcate cu apa, deci sunt hidratante si hipocalorice. Ceea ce le face indicate oricui incearca sa isi mentina greutatea sau sa piarda din kilograme. In fine, frunzele aduc fibre vegetale fine, care „curata” tubul digestiv si combat o redutabila problema a omului modern, constipatia.

Alegeti sa mancati astfel de produse in fiecare zi si orientati-va indeosebi catre cele care provin din flora spontana, necultivate (urzici, leurda, untisor, frunze de papadie). Nu sunt garantat purtatoare de reziduuri de ingrasaminte sau pesticide. Sunt darul primaverii pentru noi!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.