Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Prezbiopie

13 decembrie 2010
Share

Diminuare treptata a puterii de acomodare a ochiului care antreneaza o stanjenire a vederii de aproape.

Cauze – Prezbitia este provocata de o pierdere progresiva a supletei cristalinului, legata de procesul natural de imbatranire: ea priveste majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani.
Simptome si evolutie – O persoana atinsa de prezbitie, denumita prezbit, vede prost obiectele de aproape si citeste cu greutate un text prea apropiat de ochi. Persoanele prezbite resimt dureri de cap sau senzatii de arsuri oculare, mai ales seara. Dupa o perioada de timp, ele nu mai pot citi fara ochelari.
Prezbitia creste progresiv cu varsta, obligand subiectul sa-si schimbe cu regularitate lentilele; spre varsta de 60 de ani vederea se stabilizeaza.
Tratament – Prezbitia este corectata cu lentile convergente a caror putere este crescuta la 4-5 ani timp de vreo 20 de ani, pana cand micsorarea puterii de acomodare sa ajunga sa fie total stabilizata.
Daca folosirea de lentile corectoare era deja necesara pentru vederea de departe, purtatul de ochelari semiluna, a lentilelor cu dubla focalizare sau a lentilelor cu focar progresiv este recomandat. Ultimul tip este din ce in ce mai folosit, permitand o vedere clara la toate distantele. Pentru a te obisnui cu astfel de lentile este necesara o perioada de doua saptamani.
Sinonim: prezbitie, prezbitism.