Revista care te menține sănătos

Prevenție

7 trucuri care reduc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 octombrie 2022
Share
7 trucuri care reduc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral

Infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral sunt doua afectiuni grave, ce apar din ce in ce mai frecvent in zilele noastre, in special din cauza stilului de viata nesanatos si dezordonat. Dieta dezechilibrata, sedentarismul, fumatul sunt cateva dintre motivele ce pot determina aparitia acestor afectiuni de temut.

Trucuri care reduc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral

Iata, insa, cum pot fi prevenite aceste boli cu usurinta, doar prin ajustarea stilului de viata:

Faceti cateva exercitii fizice zilnic

Activitatea fizica moderata, dar constanta, scade riscul de aparitie a infarctului miocardic cu pana la 50%. Optati pentru exercitii de tip cardio (plimbarile, inotul), care favorizeaza pomparea sangelui de catre inima, timp de 30 de minute, de 5 ori pe saptamana. In restul zilelor, puteti face exercitii cu greutati, sub avizarea personalului specializat. Daca timpul nu va permite, impartiti timpul in doua: faceti o plimbare dimineata si una la pranz.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Scapati de kilogramele in plus

Kilogramele in plus cresc riscul de aparitie a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral, iar eliminarea acestora nu fac decat sa va aduca doar beneficii pe toate planurile. Chiar si o scadere in greutate mica, de 5%-10%, poate scadea nivelul colesterolului si valorile tensiunii arteriale, precum si a zaharului din sange.

Nu omiteti sa va luati tratamentul pentru inima corect

Orice tratament prescris de medic trebuie urmat intocmai, in special cel pentru inima. Astfel, riscul de progresie a bolii este crescut. In cazul in care ati incetat sa le luati din cauza efectelor adverse sau ale costurilor, discutati cu medicul pentru a cauta varianta cea mai buna.

Adoptati o dieta echilibrata

Daca adoptati constant o dieta echilibrata si sanatoasa, va puteti scadea sansele de infarct miocardic cu pana la 25%. Asigurati-va ca aveti in meniul zilnic, prin alternare, alimente precum peste, carne slaba, cereale integrale, fructe si legume. Evitati consumul de alimente procesate sau cele de patiserie. Acestea contin o cantitate mare de sare si conservanti care afecteaza sanatatea inimii.

trucuri infarct si accident vascular cerebral

Limitati consumul de alcool

Consumul limitat de alcool (un pahar de vin in cazul femeilor si doua in cazul barbatilor) imbunatateste sanatatea inimii si este chiar recomandat. Depasirea acestei cantitati, insa, creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Introduceti in dieta ciocolata

Mai multe studii au aratat ca persoanele care consuma ciocolata mai mult de o data pe saptamana au sanse de aproape 40% de a reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Optati, insa, pentru ciocolata neagra, cu cel putin 70% cacao. Aceasta contine nutrienti benefici pentru organism, insa mancati portii mici, pentru a evita cresterea in greutate.

Renuntati la fumat

Fumatul creste semnificativ riscul de boli cardiovasculare si este important sa renuntati la acest viciu. Discutati cu medicul in legatura cu renuntarea la fumat si cautati sprijin in familie si prieteni.

Daca observati simptome ale bolilor cardiovasculare, precum dispnee (senzatia de “lipsa de aer”), schimbari ale ritmului inimii sau oboseala extrema, consultati imediat un medic. In plus, nu ignorati durerea care apare la nivelul umarului si al spatelui, precum si alte simptome (greata sau varsaturi, transpiratie sau simptome asemanatoare racelii).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.