Revista care te menține sănătos

Prevenție

Prevenirea diabetului zaharat in 5 pasi simpli

16 martie 2012
Share

Exista cateva obiceiuri la care foarte multe persoane nu vor sa renunte nici in ruptul capului, fara a se gandi insa la riscurile la care se expun. Gustarile dulci de dimineata, precum gogosile cu ciocolata, sunt extrem de periculoase. Aceste decizii cu privire la dieta sunt legate de cresterea incidentei diabetului tip 2 la nivel global. Asadar, este timpul sa renuntati la obiceiurile „rele” inainte ca diagnosticul de diabet sa va forteze in acest sens.

Un studiu britanic realizat pe un esantion de 4.000 de persoane a demonstrat ca un stil de viata sanatos stabilizeaza nivelul zaharului din sange si va fereste de sindromul metabolic, o afectiune ce duce la aparitia diabetului. Iata cateva schimbari obligatorii pentru a evita instalarea diabetului.

 

Nu sariti peste micul dejun!

Toata lumea este grabita dimineata, insa micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si este extrem de important in prevenirea diabetului. Daca asteptati masa de pranz pentru a manca in sfarsit, ei bine, veti declansa o reactie in lant care va perturba nivelul de insulina, precum si nivelul zaharului din sange. Cu siguranta veti manca mai mult, asa ca trebuie sa va faceti timp pentru a lua un mic dejun echilibrat, atat pentru a controla zaharul din sange, cat si pentru a pierde in greutate.

 

Daca vreti sa preveniti diabetul, nu va feriti de peste!

Daca sunteti una dintre acele persoane careia nu ii place pestele, ei bine, ar trebui sa va mai ganditi o data. Somonul, tonul, macroul, sardinele sunt bogate in acizi grasi Omega-3 care reduc riscul bolilor de inima, precum si tensiunea arteriala, prevenind diabetul zaharat. Doua portii de peste saptamanal sunt foarte indicate. De asemenea, ouale, carnea de curcan sau iaurtul grecesc (fara grasime) sunt la fel de indicate.

 

In lupta cu diabetul zaharat spuneti NU carbohidratilor!

Pastele, cartofii, painea alba cresc nivelul zaharului din sange si va aduc si kilograme in plus. Daca doriti sa preveniti diabetul tip 2, treceti de la painea alba la painea integrala. Astfel, veti tine sub control nivelul zaharului din sange.

 

Renuntati la unt!

Aveti obiceiul de a unge cu foarte mult unt felia dumneavoastra de paine? Iata ca untul, inclusiv alte grasimi saturate sunt legate de rezistenta la insulina, factor de risc pentru diabetul tip 2. Uleiurile vegetale care contin grasimi mononesaturate si grasimi polinesaturate sunt o alternativa sanatoasa. Uleiul de masline extravirgin reduce riscul diabetului zaharat.

 

Pentru a preveni diabetul de tip 2, nu uitati sa dormiti 7 ore pe noapte!

In momentul in care dormiti mai putin decat trebuie, veti perturba hormonii care controleaza glicemia si senzatia de foame, ce pot duce la cresterea in greutate. Somnul trebuie sa fie o prioritate si nu o optiune, iar daca sforaiti, apelati la un medic specialist pentru ca va poate fi afectata sanatatea inimii. De aici nu este decat un pas spre diabetul zaharat.

Acestea nu sunt singurele obiceiuri nesanatoase la care trebuie sa renuntat pentru a preveni diabetul zaharat. Cand mergeti la cumparaturi, nu uitati lista de cumparaturi acasa si dezobisnuiti-va sa mancati la miezul noptii!

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.