Revista care te menține sănătos

Prevenție

Testul Babes Papanicolau si colposcopia previn cancerul de col uterin

2 august 2011
Share

Cancerul de col uterin este precedat de un spectru de leziuni cervicale (precursorii cancerului invaziv) ce pot fi depistate prin metode simple, nedureroase si neinvazive. Pentru a va mentine sanatatea si pentru a preveni dezvoltarea acestui tip de cancer, va prezentam cateva dintre cele mai recomandate investigatii medicale.

 

Testul Babes Papanicolau, cea mai importanta metoda de a depista cancerul de col

Testul Babes Papanicolau semnaleaza existenta unei leziuni la nivelul colului uterin. Acest examen reprezinta metoda cea mai importanta de screening in depistarea cancerului de col uterin si a leziunilor precursoare (CIN 1, CIN 2, CIN 3). Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda testul Papanicolau ca principala metoda in depistarea cancerului de col uterin si a precursorilor lui. Este de preferat ca prelevarea probelor sa se faca la mijlocul ciclului menstrual. Testul trebuie efectuat anual de catre toate femeile care au fost sau sunt sexual active sau care au peste 18 ani.

Este foarte important ca testul Babes Papanicolau sa fie dublat de un examen colposcopic, cele doua metode asociate asigurand diagnosticul in 99% dintre cazuri.

 

Examenul colposcopic semnaleaza localizarea si dimensiunile leziunii

Examenul colposcopic aduce informatii privind momentul constituirii leziunii, localizarea acesteia, dimensiunile si conturul ei, dovedindu-se astfel o metoda indispensabila, de maxima sensibilitate pentru diagnosticul tuturor leziunilor cervicale, inclusiv a celor de natura virala.

Cum virusul Papiloma uman (HPV) este implicat direct in aparitia leziunilor precanceroase (CIN 1, CIN 2, CIN3) si canceroase ale colului uterin, tipajul HPV contribuie la imbunatatirea diagnosticului in conditiile in care cancerele ano-genitale reprezinta 10% din totalul cauzelor la scala medicala.

 

99,7% dintre cancerele cervicale sunt provocate de virusul Papiloma uman

Daca luam in considerare ca 24% din populatia feminina cu un col normal colposcopic are o infectie HPV, rezulta importanta pe care o are depistarea infectiei HPV la nivel cervical.Studiile intreprinse pana in prezent au dovedit ca oncogeneza cancerelor ano-genitale trece printr-o etapa virala obligatorie, rolul esential fiindu-i atribuit infectiei cu HPV. Comunitatea stiintifica internationala apreciaza ca HPV cu risc inalt oncogen este prezent in cancerele cervicale in proportie de 99,7%.

 

Invatati sa preveniti cancerul de col uterin!

Analiza genotipurilor HPV reprezinta cel mai bun ghid in estimarea evolutiei biologice a leziunilor precanceroase ale colului uterin.Cu un simplu test Papanicolau si un examen colposcopic preveniti aparitia unei boli necrutatoare, cancerul de col uterin.

 

Dr. Karimzadeh Ana,

Medic specialist ginecologie,

Medcenter Bucuresti Berceni,

021 331 05 99

www.medcenter.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.