Revista care te menține sănătos

Prevenție

S.O.S muscatura de capusa

15 iulie 2011
Share

Vara ne pasc tot felul de pericole, iar printre acestea se numara si muscaturile de capuse. Fie ca va place sa petreceti mult timp la iarba verde, fie sunteti iubitor de animale, luati-va masuri de precautie.

Medicii avertizeaza ca acest tip de vietuitoare sunt foarte periculoase, iar in ultima vreme, din ce in ce mai multe persoane intepate de capuse se prezinta aproape zilnic la Camera de garda.

 

Muscatura de capusa nu doare, dar este periculoasa

Capusele fac parte din clasa arahnidelor, la fel ca scorpionii si paianjenii, fiind paraziti hematofagi, adica se hranesc cu sangele gazdelor. Muscaturile lor nu dor, motiv pentru care gazda nici nu le simte prezenta de multe ori, dar se pot dovedi extrem de periculoase. De aceea, este esential sa faceti diferenta intre intepatura de tantar, furnici si muscatura de capusa.

 

Contactati de urgenta medicul daca ati fost muscat de o capusa

Primele semne ale muscaturii de capusa apar de obicei abia la cateva zile dupa intepatura si constau in stari febrile, eruptii si, eventual, inrosire si chiar mancarime in zona afectata. Este extrem de important ca in momentul in care observati aceste simptome sa contactati de urgenta medicul, deoarece incidentul poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

 

Muscatura de capusa poate duce la boala Lyme

Persoanele muscate de capuse risca sa contracteze boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de „boala cu o mie de fete”, deoarece afecteaza intregul organism, iar simptomele „mimeaza” pe cele ale altor boli. De asemenea, mai pot sta la baza unui tip particular de meningoencefalita si, in unele situatii, pot evolua chiar spre soc anafilactic. Daca sunteti insarcinata, este bine sa stiti ca o astfel de muscatura poate pune in pericol viata fatului, deoarece se poate ajunge la infectia placentei si, ulterior, la avort.

 

Indepartati capusa si dezinfectati zona cu probleme

Specialistii avertizeaza ca este foarte important sa duceti animalele la deparazitat, insa, daca doriti sa faceti acest lucru acasa, este obligatoriu sa purtati manusi, pentru protectie. Daca totusi incidentul are loc, indepartati capusa cu grija, folosind o penseta. Dupa ce v-ati asigurat ca nu au ramas fragmente din capusa in piele, curatati zona cu apa si sapun, eventual folositi si un dezinfectant si adresati-va medicului.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Laurentiu Luca,

Director Centrul Medical PULS,

Ambulanta: 021/9733

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.