Revista care te menține sănătos

Prevenție

Virozele respiratorii: preventia, cel mai bun tratament

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
6 martie 2020
Share
Virozele respiratorii: preventia, cel mai bun tratament

Stranutul, durerea in gat, secretiile nazale, probabil toata lumea cunoaste primele simptome deranjante ale unei raceli.

Raceala banala este un grup de simptome ale cailor aeriene superioare, cauzat de un mare numar de virusuri. Pana in momentul de fata nu exista un tratament care sa vindece virozele respiratorii, ci numai tratamente care amelioreaza simptomele. Din fericire, majoritatea acestora au o evolutie autolimitata, in sensul ca se vindeca in aproape 7-10 zile, cu sau fara tratament.

Starile febrile pot fi inlaturate cu antiinflamatoare nesteroidiene

Pentru durerile care acompaniaza starile febrile, se administreaza preferabil antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice. In general, acestea sunt destul de sigure daca se administreaza in dozele recomandate. Nu sunt lipsite de efecte secundare, fiind contraindicate pacientilor cu ulcere gastro-duodenale active sau care iau anticoagulante.

Decongestionantele nazale pot avea efecte adverse

Decongestionantele nazale sunt utile pentru eliberarea mucoasei nazale, insa doar temporar. Daca sunt folosite mai mult de 5 zile, pot avea un efect de „rebound”, adica pot agrava simptomele de congestie nazala. Pacientii cu probleme cardiace, hipertensiune arteriala, diabet, boli tiroidiene sau prostatice ar trebui sa utilizeze anumite decongestionante nazale numai la indicatia medicului. Antihistaminicele sunt indicate pentru tratamentul congestiei nazale si tusei. Insa, din cauza efectului usor sedativ, nu sunt recomandate in timpul zilei.

Tusea severa, ameliorata cu antitusive

Antitusivele pot fi utile daca tusea este suficient de severa incat sa duca la tulburari de somn sau de vorbit. Altfel, tusea este un mecanism de aparare a organismului prin care se incearca eliminarea mucozitatilor si germenilor aflate in caile respiratorii. Exista pe piata si alte preparate sub forma de dropsuri si pastile de supt, eficiente pentru tratarea durerilor de gat, desi cu durata scurta de actiune. Mucoliticele sunt recomandate datorita efectului de fluidificare a secretiilor bronsice, favorizand expectoratia. Nu se asociaza cu antitusivele.

Antibioticele nu sunt utile in tratamentul virozelor respiratorii necomplicate, fiind recomandate doar in caz de suprainfectie bacteriana dovedita si eliberate numai cu prescriptie medicala. Administrate  nejustificat, pot fi periculoase, deoarece duc la dezvoltarea de tulpini bacteriene rezistente, pot induce reactii alergice etc.

Vitaminele A, B, C, zincul, cuprul, adjuvante in raceala

Suplimentele nutritive cu vitamina A, vitamine din grupul B, C, zincul si cuprul au efecte benefice asupra organismului. Vitamina C si zincul au un rol esential in producerea neutrofilelor, celulele sangelui care lupta impotriva infectiilor. In ciuda numeroaselor cercetari, nu s-a stabilit inca daca vitamina C poate preveni sau scurta virozele respiratorii. Administrarea unor cantitati mari de vitamina C pe o perioada mai lunga de timp poate fi periculoasa.

Aromoterapia, eficienta in ameliorarea simptomelor

Pentru ameliorarea simptomelor este utila aromoterapia cu uleiuri esentiale de eucalipt, mentol, lavanda, lamaie, rozmarin, sub forma de inhalatii, comprese, pulverizari in aerul respirat etc. Acestea trebuie utilizate cu precautie de catre bolnavii astmatici, deoarece pot declansa o criza de astm bronsic.

Echinacea ajuta la intarirea sistemului imunitar

Echinacea stimuleaza activitatea celulelor albe sangvine si creste imunitatea organismului. Nu exista insa date suficiente asupra rolului sau particular in prevenirea virozelor respiratorii, desi anumite studii au aratat ca administrarea de echinacea la primele simptome de raceala scurteaza evolutia bolii. Sunt recomandate doze mici de echinacea, nu mai mult de 8 saptamani, deoarece utilizarea prelungita poate deprima sistemul imunitar.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.