Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Polinevrita

13 decembrie 2010
Share

Atingere a sistemului nervos periferic caracterizata prin tulburari senzitive si motorii, survenind simetric de ambele parti ale corpului si predominand la extremitatile nervilor.

Cauze – Acestea sunt diverse: intoxicatie (alcoolism), anomalie genetica, carenta alimentara, infectie, inflamatie, sindrom paraneoplazic (secretia de catre o tumora a unei substante care difuzeaza in organism si ataca sistemul nervos), tulburare metabolica (diabet zaharat).
Simptome si semne
– In cursul unei polinevrite, atingerile sunt simultane pentru toti nervii implicati la un anume pacient, tulburarile fiind in majoritatea cazurilor atat senzitive, cat si motorii. Evolutia poate fi acuta sau cronica.
– Tulburarile senzitive sunt parestezii (senzatii neplacute, ca furnicaturile sau piscaturile, simtite pe piele), o alterare a sensibilitatii la temperatura si la durere si o alterare a senzatiilor proprioceptive (relative la articulatii si la muschi). Topografia acestor anomalii este numita "in ciorap" sau "in manusa".
– Tulburarile motorii sunt paralizii care debuteaza, in general, la membrele inferioare si privesc muschii ridicatori ai piciorului.

Tratament – Nu exista un tratament specific. Afectiunea poate regresa de la sine. In alte cazuri, ea regreseaza sau dispare cu tratarea cauzei.

Nota pentru articolul «Polinevrita»:2.50/ 5 (2 voturi)