Revista care te menține sănătos

Știri

Plamanii, functie noua, neasteptata

5 aprilie 2017
Share

Toata lumea cunoaste rolul plamanilor in respiratie. Dar stiati ca au si un rol-cheie in productia de sange? In cadrul unor experimente pe soareci, echipa de cercetatori a Universitatii din California, San Francisco, a constatat ca acestia produc mai mult de 10 milioane de trombocite pe ora.

Trombocitele sunt componente sangvine care joaca un rol important in coagularea sangelui. Pana acum se credea ca maduva osoasa produce toate componentele sangvine, proces numit hematopoieza. Prezenta megacariocitelor (celule care dau nastere trombocitelor) in plamani fusese descoperita cu ceva vreme in urma. Experimentul savantilor americani a demonstrat ca plamanii produc mai mult de jumatate din trombocitele necesare organismului. Pe langa megacariocite, cercetatorii au descoperit si existenta unor celule stem din sange in plamani.

Progresul tehnologic deschide lumi noi

Descoperirea a fost facuta posibila datorita unui nou tip de tehnologie, care se bazeaza pe imagistica intravitala bazata pe excitatia cu doi fotoni. Procesul implica inserarea unei substante, numita proteina fluorescenta verde, in genomul soarecelui. Este vorba despre o proteina produsa in mod natural de animale bioluminiscente (de exemplu, de meduze), si care este inofensiva pentru celulele vii. Ca urmare, trombocitele soarecelui au inceput sa emita lumina verde fluorescenta. Astfel, a putut fi observat traseul lor in organism si viteza de formare.

Iata cum arata experimentul: 


Deschide videoclipul

Trombocitele circula intre maduva osoasa si plamani

Cand cercetatorii au trasat intregul „ciclu de viata” al megacariocitelor, au descoperit ca acestea isi au originea in maduva osoasa, de unde ajung apoi in plamani, unde incepe productia de trombocite.

Oamnii de stiinta au vrut sa afle daca descoperirea lor ar putea influenta tratamentul unor tulburari precum inflamatia pulmonara, hemoragiile si transplantul, in viitor. Pentru aceasta, au transplantat plamani cu megacariocite fluorescente la soareci cu numar de trombocite scazut. In urma transplantului, nivelul de trombocite a ajuns la normal, iar efectul s-a mentinut timp de mai multe luni. In cadrul altui experiment, cercetatorii au vrut sa afle ce se intampla daca maduva nu contine celule stem din sange. Concluzia, celulele fluorescente din plamanii transplantati s-au deplasat spre maduva osoasa, unde nu numai ca au ajutat la producerea de trombocite, ci au produs si alte componente sangvine-cheie, precum neutrofilele, celulele B si celulele T.

Aceste constatari vor trebui testate si in cazul oamenilor, pentru a fi siguri ca aceleasi procese au loc si in organismul uman.

Elena Coroianu

Sursa: sciencealert.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.