Revista care te menține sănătos

Nutriție

De ce să consumăm piersici?

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
14 decembrie 2023
Share
De ce să consumăm piersici?

Piersicile au un gust dulce, aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase și hidratează organismul (87% din conținut este apă). Mai mult, consumând piersici, asigurați necesarul de vitamine și minerale, cu importante proprietăți terapeutice.

Piersicile au un conținut mare de vitamina C și provitamina A, vitaminele B3, B5 și E. Piersicile mai au în componența lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu și seleniu. Conțin, de asemenea, cantități deloc neglijabile de fitonutrienti, antioxidanți și carotenoizi, fibre.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Beneficiile consumului de piersici

Piersicile sunt energizante, consumul de piersici contribuie la stimularea apetitului și la secreția sucurilor gastrice și biliare. Piersicile sunt diuretice și laxative. Consumul de piersici ajută la echilibrarea sistemului nervos și la întărirea imunității organismului.

Datorită constituenților săi, piersica poate fi de un real beneficiu în cazul persoanelor astenice, slăbite, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescență sau care prezintă stări depresive.

Efectele curative ale consumului de piersici

Datorită conținutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, având un tranzit intestinal leneș. Acestea înlătura constipația și favorizează digestia, cu efect favorabil și în caz de hemoroizi.

Piersicile au efecte benefice și în cazurile de litiază urinară, reumatism, gută, datorită acțiunii lor diuretice-depurative. Antioxidanții inactivează radicalii liberi și mențin integritatea celulei. De aceea, piersicile sunt un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului și a unor afecțiuni cardiovasculare. Tot datorită proprietăților lor antioxidante, piersicile întârzie procesul de îmbătrânire și ajută la menținerea strălucirii și tinereții tenului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Magneziu + B complex, supliment ce susţine sistemul nervos şi cardiovascular. Asigură necesarul zilnic de magneziu şi vitamine din complexul B cu un singur plic de granule orodispersabile.

piersici

Cum sa consumăm piersici?

Intern, piersicile se pot consuma astfel:

  • Crude cu coajă, după o spălare sub jetul de apă. Se recomandă consumul a trei-patru piersici dimineața, în loc de micul dejun, câteva zile la rând. O astfel de cură este indicată pentru stimularea funcțiilor digestive și menținerea alcalinității sângelui;
  • Sub formă de suc proaspăt de piersici (1-2 cești între mese sau dimineața pe stomacul gol);
  • Sub formă de compot sau fructe confiate.

Frunzele și florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acțiunea lor antiseptică, depurativă și de combatere a infecțiilor parazitare. Se pun două lingurițe de plantă la infuzat în 300 ml apă fiartă, se lasă 10 minute; se bea câte o ceașcă de ceai după fiecare masă. Extern, piersicile hrănesc pielea și o regenerează, acționând excelent contra ridurilor. De asemenea, cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de piele.

Piersicile în cosmetică

Crema de piersici este recomandată pentru tenul normal sau uscat și se prepară astfel: se amestecă bine trei linguri de suc de piersici cu trei linguri de smântână proaspătă și o jumătate de linguriță de suc de lămâie. Crema se aplică pe față, se lasă cinci minute și apoi se clătește.

Masca pentru ten normal sau uscat se obține din amestecul unei piersici pasate cu o linguriță de ulei de migdale dulci. Se lasă să acționeze pe față 20 de minute și apoi se clătește bine.
Pentru o senzație de prospețime și relaxare se pot folosi bilele cu aromă de piersici puse în cada de baie. Piersicile ajută și la îmbunătățirea circulației sangvine.

Atenție la alergii!

Piersicile pot determina reacții alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestări. Unii pacienți alergici la polen pot prezenta în asociere cu consumul de fructe și legume de sezon așa numitul sindrom de alergie orală (urticaria de contact). Acesta se manifestă prin mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei și a limbii. În cazurile severe de alergie la piersici poate apărea și umflarea glotei, ceea ce duce la dificultăți în respirație.

De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori (în special mesteacăn) pot fi alergice și la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, țelină, morcovi, tomate. De asemenea, pacienții alergici la graminee și cereale pot fi sensibili și la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv la pâinea integrală.

Persoanele alergice la fructe și legume trebuie să urmeze o dietă restrictivă, eliminând din alimentație acele produse care le fac rău. Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de specialitate.

Bibliografie
Enciclopedie de fitoterapie – Ovidiu Bojor, Octavan Popescu; Editura Edimpex-Speranța, 1993
Îndreptar profilactic și terapeutic de Medicină Naturistă – dr. Doru Laza; Editura Păzitorul Adevărului, 2000

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.