Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pediculoza

13 decembrie 2010
Share

Contaminare cu paduchi. Paduchii sunt ectoparaziti (paraziti care traiesc la suprafata pielii) hematofagi (care se hranesc, prin intepatura, cu sangele gazdei lor). Ei sunt negri, cu o lungime de aproximativ 3 milimetri si se implanteaza mai ales acolo unde pilozitatea este abundenta. Ouale lor, numite lindini, sunt ovale, albe sau cenusii; ele masoara cam o jumatate de milimetru si se lipesc de par si de peri. Paduchii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, prin contact direct sau prin intermediul imbracamintii.

Simptome si semne – Infestarea cu paduchi se traduce printr-o mancarime localizata si prin aparitia, la locul intepaturilor, a unui mic punct rosu inconjurat de un halou rozaliu si usor proeminent. Scarpinarea leziunilor antreneaza o eroziune a pielii, care poate sa se infecteze si sa se acopere de cruste. In absenta tratamentului, pielea poate lua o culoare bruna-albastruie (melanodermie a vagabonzilor).

Tratament – O simpla samponare sau o spalare cu sapun sunt total ineficace pentru a scapa de infestare, Este necesara folosirea unui pediculicid (pesticid impotriva paduchilor).
Sinonim: ftiriaza.

Nota pentru articolul «Pediculoza»:2.00/ 5 (2 voturi)