Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pediculicid

13 decembrie 2010
Share

Medicament de uz extern folosit in tratamentul pediculozelor (afectiuni cutanate provocate de infestarile cu paduchi).

Forme principale – Pediculicidele cuprind clofenatul, D.D.T-ul (diclordifeniltricloretan), lindanul, malationul, piretrinele; aceste produse sunt folosite separat sau in asociere. Ele se prezinta sub forma de pudra, de solutie, de spray, de lotiune, de sampon sau de crema.

Contraindicatii – Pediculicidele sunt contraindicate la femeia gravida si la copilul sub 30 de luni. Ele nu trebuie sa fie aplicate pe pielea lezata de o plaga sau o eczema, nici pe ochi sau pe mucoase.

Mod de administrare – Dupa o spalare minutioasa a pielii, produsul este aplicat si lasat sa actioneze o jumatate de ora pana la 24 de ore, dupa caz, modul de intrebuintare exact fiind in functie de produs si de localizare. Oricare ar fi tipul de pediculoza, este necesar, in cursul tratamentului, sa se spele cearsafurile, prosoapele si imbracamintea la o temperatura peste 60C sau sa fie tratate cu un produs adecvat; in plus, este indinspensabil sa se trateze anturajul persoanei infestate (parinti, frati si surori, parteneri sexuali in caz de ftiriaza (infestare cu paduche pubian).

Tratamentul -Este mai usor in cazul parului scurt sau rar. Dupa utilizarea produsului tratant, parul trebuie pieptanat cu atentie, suvita cu suvita, cu un pieptene foarte des uns cu un produs special, pentru a elimina parazitii morti si a desprinde ouale de paduche (lindini). O a doua aplicatie se impune la 8 zile dupa prima.

Efecte nedorite – Acestea nu apar decat atunci cand produsele sunt prost folosite, cand sunt inghitite ori inhalate sau cand nu sunt respectate precautiunile de utilizare. In caz de aplicare prea indelungata sau prea repetata, mai ales la copil, sau in caz de contact accidental cu mucoasele sau cu ochii, se pot produce o iritatie cutanata (eczema etc.), inrosiri sau arsuri, manifestari pe care o spalare cu apa din abundenta le calmeaza, in general. In caz de trecere accidentala in sange, pediculicidele pot provoca un icter (galbinare), convulsii sau coma, ceea ce impune o spitalizare de urgenta. Folosirea lor necesita o citire atenta a modului de intrebuintare. Aceste produse nu trebuie lasate la indemana copiilor.

Nota pentru articolul «Pediculicid»:3.00/ 5 (2 voturi)