Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pediculicid

13 decembrie 2010
Share

Medicament de uz extern folosit in tratamentul pediculozelor (afectiuni cutanate provocate de infestarile cu paduchi).

Forme principale – Pediculicidele cuprind clofenatul, D.D.T-ul (diclordifeniltricloretan), lindanul, malationul, piretrinele; aceste produse sunt folosite separat sau in asociere. Ele se prezinta sub forma de pudra, de solutie, de spray, de lotiune, de sampon sau de crema.

Contraindicatii – Pediculicidele sunt contraindicate la femeia gravida si la copilul sub 30 de luni. Ele nu trebuie sa fie aplicate pe pielea lezata de o plaga sau o eczema, nici pe ochi sau pe mucoase.

Mod de administrare – Dupa o spalare minutioasa a pielii, produsul este aplicat si lasat sa actioneze o jumatate de ora pana la 24 de ore, dupa caz, modul de intrebuintare exact fiind in functie de produs si de localizare. Oricare ar fi tipul de pediculoza, este necesar, in cursul tratamentului, sa se spele cearsafurile, prosoapele si imbracamintea la o temperatura peste 60C sau sa fie tratate cu un produs adecvat; in plus, este indinspensabil sa se trateze anturajul persoanei infestate (parinti, frati si surori, parteneri sexuali in caz de ftiriaza (infestare cu paduche pubian).

Tratamentul -Este mai usor in cazul parului scurt sau rar. Dupa utilizarea produsului tratant, parul trebuie pieptanat cu atentie, suvita cu suvita, cu un pieptene foarte des uns cu un produs special, pentru a elimina parazitii morti si a desprinde ouale de paduche (lindini). O a doua aplicatie se impune la 8 zile dupa prima.

Efecte nedorite – Acestea nu apar decat atunci cand produsele sunt prost folosite, cand sunt inghitite ori inhalate sau cand nu sunt respectate precautiunile de utilizare. In caz de aplicare prea indelungata sau prea repetata, mai ales la copil, sau in caz de contact accidental cu mucoasele sau cu ochii, se pot produce o iritatie cutanata (eczema etc.), inrosiri sau arsuri, manifestari pe care o spalare cu apa din abundenta le calmeaza, in general. In caz de trecere accidentala in sange, pediculicidele pot provoca un icter (galbinare), convulsii sau coma, ceea ce impune o spitalizare de urgenta. Folosirea lor necesita o citire atenta a modului de intrebuintare. Aceste produse nu trebuie lasate la indemana copiilor.

Nota pentru articolul «Pediculicid»:3.00/ 5 (2 voturi)

1 comentariu pentru articolul “Pediculicid”

  1. A**r**P** spune:

    Fratele meu mai mic a avut paduchi de la scoala.

    Mama a cautat un tratament natural pentru paduchii si ouale lor care sa nu ii afecteze scalpul sensibil sau parul fratelui meu.

    A gasit un Gel natural impotriva paduchilor cu ulei din arbore de ceai (Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

    Am observat la gelul asta ca nu e ca celalalte produse sa iti curga in ochi(gen
    sampon) si ca deja are in pachet un pieptan special pentru paduchi.

    Efectele s-au vazut foarte repede, chiar de la prima utilizare. Fratele meu a scapat
    foarte repede de paduchi si oaule lor.

    Stiu ca mama era tare multumita de produs si chiar ii povestea la o prietena despre cat de eficient e produsul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate