Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Paducelul planta minune in afectiunile cardiovasculare

3 noiembrie 2010
Share

Paducelul este una dintre plantele folosite inca din Antichitate ca remediu eficient in diferite afectiuni. Romanii si grecii il utilizau in tratarea bolilor de inima, ficat si contra insomniei. In medicina chinezeasca, fructele de paducel erau intrebuintate in tratamentul multor dezechilibre energetice. In acelasi timp, paducelul era considerat un simbol al sperantei si rodniciei.

In scopuri terapeutice, de la paducel se folosesc florile, frunzele si fructele. Acestea contin bioflavonoide, vitaminele B si C, acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic), uleiuri volatile, triterpene, taninuri.

Paducelul, adjuvant in bolile cardiovasculare

Compozitia variata il face util atat in scop profilactic (mentinerea tensiunii arteriale la valori normale, cresterea rezistentei la efort, favorizarea circulatiei la nivel central si periferic, prevenirea accidentelor ischemice si deteriorarii psihice la persoanele in varsta), cat si in scop terapeutic, in special in afectiunile cardiovasculare. In acest caz, paducelul, asociat medicatiei alopate, este un ajutor de nadejde pentru prelungirea sperantei de viata, diminuarea simptomatologiei si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cardiace.

Regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac

Paducelul este utilizat in afectiunile cardiovasculare, deoarece are actiune cardiaca tonica si vasodilatatore, restabileste valorile normale ale tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului sangvin, favorizeaza circulatia la nivelul inimii si creierului. De asemenea, are actiune anticoagulanta, regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac. De aceea, are efecte benefice in caz de hiper- si hipotensiune arteriala, tensiune arteriala oscilanta, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca moderata, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroza, arterita obliteranta. In caz de sechele post-infarct, paducelul este foarte eficient, favorizand revascularizarea muschiului cardiac si stabilizand valorile tensiunii arteriale.

Simptomele specifice menopauzei pot fi reduse cu paducel

Alaturi de efectele terapeutice enumerate, paducelul prezinta actiune calmanta la nivelul sistemului nervos, antidepresiva si relaxanta. Este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, celor irascibile sau cu nevroze anxioase, atacuri de panica, insomnii. Ajuta la diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei (bufeuri, palpitatii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie). Prezinta si actiune diuretica, favorizand eliminarea apei in exces de la nivelul tesuturilor. Datorita continutului bogat in substante antioxidante, frunzele si fructele stimuleaza sistemul de aparare a organismului.

Actiunea antioxidanta si vasodilatatoare prezinta efecte pozitive si in cazul persoanelor varstnice, in mentinerea si sustinerea functiilor mentale, cresterea capacitatii cardiace la efort si prevenirea depresiei.

Se utilizeaza sub forma de infuzie, tinctura, capsule, pulbere

  • Infuzie din flori sau fructe: 1 lingurita de flori sau fructe se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita. Se lasa 10 minute, se strecoara, se indulceste eventual cu miere si se bea pe parcursul unei zile. Eficienta este si infuzia combinata, obtinuta din 3 lingurite de flori de paducel puse la macerat intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se infuzeaza din nou intr-o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Ulterior, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se un preparat folosit intern si extern. Se poate asocia si cu valeriana, roinita si talpa-gastei, pentru potentarea efectului cardiotonic si calmant la nivel cardiac;
  • Tinctura se prepara din 1 lingurita de planta si se foloseste de 3 ori pe zi, diluata in apa;
  • Capsulele contin pulbere din frunze si flori de paducel, singure sau in asociere cu vasc, usturoi, talpa-gastei, pentru potentarea efectelor terapeutice si actiunii antioxidante. Doza variaza in functie de varsta si afectiunile existente. Paducelul se poate asocia in capsule si cu ulei de peste (bogat in acizi grasi polinesaturati esentiali de tip Omega-3), cu efecte foarte bune la nivelul aparatului cardiovascular;
  • Pulbere, 1 lingurita fara varf, de 3 ori pe zi.

Curele se urmeaza sub stricta supraveghere medicala

Exista insa si cateva precautii de care trebuie tinut cont. In sarcina si in perioada de alaptare, produsele din paducel trebuie administrate numai la recomandarea medicului. In asociere cu medicatia cardiovasculara si anticoagulanta (tonice cardiace, hipotensoare, beta-blocante, medicatie antiagreganta, derivati de warfarina), dozele si durata tratamentului (care poate varia de la 1 luna pana la 3-6 luni) se stabilesc strict de catre medicul fitoterapeut, deoarece paducelul poate potenta sau inhiba actiunea unor medicamente utilizate in aceste boli.

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie,

Centrul Medical MEDAS

Nota pentru articolul «Paducelul planta minune in afectiunile cardiovasculare»:4.09/ 5 (23 voturi)

14 comentarii pentru articolul “Paducelul planta minune in afectiunile cardiovasculare”

  1. V**d**r**e**54 spune:

    Buna ziua! Am 24 de ani si vreau sa va intreb daca pot lua si eu ceaiul asta in combinatie cu ginkgo biloba? Am facut un accident vascular cerebral acum 2 ani. Multumesc!

    1. a**r**u**c** spune:

      Paducelul in general este o planta utilizata ca adjuvant in scaderea tensiunii arteriale, avand si alte efecte benefice. Nu cred ca va afecteaza daca veti bea acest ceai. Este o varsta frageda la care ati facut accidentul vascular. Care a fost cauza producerii?

      Dr. Alin Popescu

  2. P**n**u**r** spune:

    Sunt o graviduta in a 32-a saptamana de nastere. Din pricina unor contractii uterine si a colului scurtat, mi s-a recomandat Gynipral pastile. Din pacate, imi provoaca tremur, aritmii, cresterea tensiunii si a pulsului. Am citit despre acest ceai si, cu toate ca are contraindicatii in special in primul trimestru, am aflat ca relaxeaza musculatura uterina. De cand beau ceai de paducel (1/2 lingurita in combinatie cu ceai de tei si maxim 2 cani/ zi) nu mai am nici contractii si nici palpitatii de la tratament. Credeti ca nu procedez bine, ce mi se poate intampla daca il beau in continuare? Va multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Type your reply…Buna ziua,
      Nu se intampla nimic daca beti ceaiul de paducel. Mult succes in continuare. Daca mai apar contractii sau alte probleme sa va prezentati de urgenta la medic.
      Dr. Alin Popescu

  3. P**n**u**r** spune:

    Edit: „saptamana de sarcina” nu de nastere 🙂

  4. M**a spune:

    Buna ziua! Am aflat de curand ca sunt hipotensiva. Am citit pe internet ca ceaiul de paducel creste tensiunea, prin urmare am cules si doresc sa il pun a uscat. Doar ca am citit mesajul de mai jos al domnului doctor, precum ca scade tensiunea. Pana la urma e ok si

    pentru mine, sau nu?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Cred ca ceaiul de paducel este un panaceu pentru multe dar ma indoiesc asupra efectului hipertensiv. Va recomand sa beti cat mai multe lichide pentru a umple patul vascular si a creste tebsiunea, sa mancati mai sarat si sa beti dimineata o cafea.
      Dr. Alin Popescu

  5. m**e** spune:

    buna ziua, am citit si eu despre paducel ca este foarte bun pentru inima. mama mea are cardiopatie ischemica si are tratament medicamentos. are 74 de ani. vreau sa intreb daca poate consuma si ceai sau pulbere de paducel?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Mama dumneavoastra poate sa consume ceai sau pulbere de paducel.
      Dr. Alin Popescu

  6. b**s**i** spune:

    buna ziua.am hipertensiune.angina pectorala,arterita obliteranta la ambele picioare cu baypas la ambele picioare si un stent pe artera coronara dreapta. ce pot lua?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Aveti foarte multe probleme cardio vasculare motiv pentru care cred ca trebuie sa fiti in evidenta unui cardiolog pentru a putea beneficia de tratament tintit si recomandari pe termen lung.
      Dr. Alin Popescu

  7. E**n**S spune:

    Buna ziua,urmez tratament cu prenessa,aspirin cardio si nitromint.Pot consuma ceai de paducel? Multumesc anticipat.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Paducelul are numeroase interactiuni medicamentoase (mai ales cu medicamentele administrate pentru afectiuni cardio-vasculare), motiv pentru care va recomand sa evitati consumul acestuia.
      Dr. Alin Popesci

      1. I**n**n**ei spune:

        si propuneti tratament invalidante? respectarea protocolului cu indicatii ,,pretioase” din partea lobistilor institutelor farmaceutice ? multumim ptr sfat, dar ne descurcam cu plane medicinale sau posturi (administrate judicios cu asistenta de specialitate)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate