Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Ozonoterapia – Varianta terapeutica pentru durerile de spate

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
1 aprilie 2010
Share

Ozonoterapia poate reprezenta o varianta terapeutica sau o metoda alternativa pentru tratamentele medicamentoase, naturiste sau homeopate, precum si pentru clasicul tratament care utilizeaza procedurile fizicale. Nu poate insa inlocui kinetoterapia sau terapia prin miscare si nici programele de gimnastica medicala.

Ozonoterapia este considerata o terapie non-farmacologica, ce utilizeaza un amestec alcatuit din oxigen si ozon. Datorita mecanismelor de actiune, ozonoterapia permite reducerea consumului de medicamente, scaderea nivelului costurilor alocate terapiilor enumerate mai sus si diminuarea adresabilitatii la medicul neurochirurg.

Ozonul previne degradarea celulelor si tesuturilor

Ozonoterapia se bazeaza pe proprietatile ozonului, precum cea antibacteriana si antifungica, antiinflamatoare si imunomodulatoare, de reglare sistemica a homeostaziei in organism si de optimizare a functionalitatii organelor si sistemelor, dar si de biotroficizare a tesuturilor. O mare calitate a ozonului este aceea ca previne fenomenul de imbatranire si degradare al celulelor si tesuturilor, protejand si impotriva maladiei canceroase.

Ozonoterapia are actiune antifungica si antivirala

Efectul antimicrobian, antifungic si antiviral este datorat atat actiunii directe a oxigenului, cat si capacitatii de a forma, cu acizii grasi nesaturati, compusi foarte activi, precum peroxizii, care actioneaza distructiv asupra micoorganismelor. Reglarea functiei de respiratie tisulara se realizeaza prin refacerea functiei de transport a oxigenului prin sange, cu activarea proceselor metabolice la nivelul celulelor rosii ale sangelui (eritrocite). Astfel asigura eliberarea oxigenului si duce la scaderea hipoxiei tisulare. Ozonoterapia poate modula si functia imunitara a organismului, prin cresterea gradului de oxigenare a acestuia. Ozonoterapia duce la intensificarea metabolismului celular, cu formarea de ATP, principala sursa de energie celulara.

Printre afectiunile in care oxigeno-ozonoterapia a dat rezultate remarcabile se numara bolile reumatismale (boala artrozica, precum spondilodiscartroza insotita sau nu de lombosciatica, nevralgie intercostala, gonartroza, coxartroza, periartrita scapulohumerala), reumatismul inflamator autoimun, afectiunile din sfera dermatologica.

Spondiloza, cea mai dureroasa afectiune a spatelui

Trecand in revista toate aspectele prezentate mai sus, oxigenoterapia poate fi considerata o varianta terapeutica pentru durerile de spate. Este bine de stiut ca cele mai frecvente afectiuni dureroase ale spatelui sunt spondiloza sau spondilartroza (boala degenerativa a cartilajului articular, localizata la nivelul coloanei vertebrale). In functie de severitatea modificarilor degenerative, spondiloza poate determina dureri la nivelul zonei afectate si limitarea mobilitatii coloanei vertebrale. Din marginile vertebrelor cresc ciocuri osoase (osteofite) ce pot irita o radacina nervoasa, durerea iradiind in teritoriul inervat de nervul respectiv.

Ozonoterapia nu prezinta efecte adverse sau contraindicatii

Ozonoterapia este in asemenea cazuri o metoda terapeutica usor de aplicat si lipsita de efecte adverse. De asemenea, are un numar limitat de contraindicatii, iar efectele terapeutice se instaleaza in timp scurt. Din cele prezentate este usor de remarcat faptul ca aceasta forma de terapie va deveni cat de curand accesibila tuturor, va inlocui o parte din terapiile actuale si va deschide o noua perspectiva in domeniul terapiei durerilor de spate.

Dr. Georgiana-Ozana Tache,
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca,
Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala

www.medicalcare.ro

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.