Revista care te menține sănătos

ORL

Care sunt semnele si simptomele in infectiile sinusurilor?

2 iulie 2018
Share

Infectiile sinusurilor sunt cauzate de virusuri, bacterii sau fungi ce cresc in sinus si determina blocarea acestuia. Sinuzita reprezinta inflamatia cavitatilor de aer din pasajul nazal. Aceasta poate fi cauzata de infectie, dar si de alergii sau de particule chimice iritante, dar nu este contagioasa.

Sinuzita poate fi clasificata in mai multe categorii, pe baza duratei acesteia (acuta, subacuta, cronica) si pe tipul de inflamatie (infectioasa sau neinfectioasa):

  • Sinuzita acuta: reprezinta infectia cu o durata mai mica de 30 de zile
  • Sinuzita subacuta: are o durata mai mare de o luna, dar mai mica de 3 luni
  • Sinuzita cronica: are o durata mai mare de 3 luni si poate fi clasificata, la randul sau, in sinuzita fara sau cu polipi nazali ori cu alergie.
  • Sinuzitele infectioase sunt cauzate, de obicei, de infectii virale necomplicate. In cazuri mai rare, cresterile bacteriene cauzeaza infectia sinusurilor. Formele subacute si cronice de sinuzita sunt rezultatul tratamentului inadecvat al unei infectii sinusale acute din trecut.
  • Sinuzitele neinfectioase sunt cauzate de alergeni sau de substante iritante si urmeaza acelasi timp general ca sinuzitele acute, subacute si cronice.

Care sunt semnele si simptomele in infectiile sinusurilor?

Cele mai frecvente semne si simptome ale infectiei sinusurilor incud durerile de cap, sensibilitate la nivelul fetei, durere sau presiune si febra. Alte simptome des intalnite pot include:

  • Secretie nazala tulbure, incolora;
  • Congestie nazala;
  • Durere in gat;
  • Tuse.

Unele persoane observa o sensibilitate crescuta sau o durere de cap atunci cand se apleaca in fata, din cauza presiunii aditionale din sinusuri. Alte persoane, in schimb, pot avea dureri de dinti sau de urechi si pot prezenta oboseala si o respiratie greoaie. Secretia nazala este, de obicei, incolora sau albicioasa in cazul persoanelor cu sinuzita de cauza neinfectioasa.

Care sunt cauzele infectiilor sinusurilor?

infectiile-sinusurilor-2Infectia sinusurilor poate fi cauzata de orice interfereaza cu fluxul de aer din sinusuri si cu drenajul secretiilor de la nivelul acestora. Obstructia sinusurilor poate fi data de umflarea tesutului de la nivelul pasajului nazal, din raceli, alergii si substante iritante (precum decongestionantele nazale sub forma de spray sau fumul de tigara). De asemenea, obstructia mai poate fi provocata si de prezenta unor tumori localizate in vecinatatea sinusurilor.

Drenajul mucusului din sinusuri poate fi tulburat de ingrosarea acestuia, din deshidratare, anumite medicamente ce il usuca (antihistamine), precum si de umiditatea insuficienta a aerului din incaperi. Celulele epiteliale contin niste fibre (cili), ce efectueaza miscari de inainte-inapoi pentru a ajuta drenarea mucusului. Acesti cili pot fi lezati de multe substante iritante, in special de fumul de tigara.

Mucusul stagnat ofera un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, virusurilor, iar in unele circumstante (de exemplu, SIDA sau in cazul persoanelor imunodeprimate), pot creste chiar si fungi in cavitatile sinusale. In plus, si microbii pot initia si exacerba blocajul sinusal.

Cum se pune diagnosticul infectiilor sinusurilor?

Infectia sinusurilor este cel mai adesea diagnosticata prin analiza istoricului medical si prin examinarea efectuata de catre medic. Deoarece radiografiile pot crea confuzii, iar tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara sunt niste investigatii costisitoare, cele mai multe cazuri de infectii sinusale sunt initial diagnosticate pe baza examenului clinic. Acesta poate identifica urmatoarele:

  • Roseata si umflarea cailor nazale
  • Drenaj purulent (cel mai sugestiv pentru o infectie a sinusurilor)
  • Sensibilitate la percutia regiunilor obrajilor sau fruntii
  • Umflarea zonelor de la nivelul ochilor si obrajilor

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.