Revista care te menține sănătos

ORL

Pierderea severa a auzului: simptome si cauze

28 octombrie 2014
Share

Pentru persoanele care isi pierd auzul, mediul inconjurator este tacut. Conversatiile s-au transformat in soapte. Muzica a devenit doar un zumzet ambiguu. Oricine care se lupta cu aceasta afectiune stie cat de singur te poate face sa te simti acest lucru. Atunci cand nu auzim, nu putem participa la conversatii si apare chinul de a sta implicat in lumea din jurul tau.

Diagnosticarea si tratarea timpurie a pierderii auzului pot imbunatati calitatea vietii. Deci, daca observati unele simptome ce indica aceasta afectiune, nu ezitati sa consultati medicul.
Daca va pierdeti auzul, brusc sau treptat, veti avea probleme sa conversati cu persoanele din jur, intrucat detaliile unui dialog sunt mult mai greu de observat.

In functie de cauza pierderii auzului, puteti avea, de asemenea:

  • Durere la nivelul unei urechi sau al amandurora
  • Ameteala, vertij (senzatia ca se invarte camera)
  • Sunete in ureche (tinitus)
  • Presiunea sau infundarea resimtita la o ureche sau la ambele

De obicei, persoanele care-si pierd auzul se retrag, cu timpul, din viata sociala, pentru ca se simt stanjenite sa roage familia sau pietenii sa repete cuvintele spuse de nenumarate ori. De asemenea, acestora le este teama ca nu vor intelege pe deplin sensul unei conversatii si ca vor raspunde intr-un mod gresit sau neadecvat.

 

Cum diagnosticam pierderea severa a auzului?

Medicul va poate efectua un test de evaluare a auzului, numit audiograma. Acesta determina intensitatea pierderii auzului prin observarea decibelilor (masura pentru intensitatea sunetelor) pe care ii puteti auzi. Persoanele cu un auz perfect pot auzi sunete de o multitudine de intensitati, in timp ce persoanele cu pierderea severa a auzului pot auzi doar sunetele de intensitate foarte mare.

Se considera un auz normal atunci cand decibelii se situeaza intre 0 si 25, ceea ce reprezinta cea mai mica intensitate la care se aude un sunet. Persoanele cu un auz normal sunt capabile sa auda respiratia umana (ceea ce masoara aproximativ 10 dB). Pierderea usoara a auzului se situeaza intre 26-40 dB, iar cea severa intre 71 si 90 dB. Persoanele cu pierderea severa a auzului au probleme in a auzi zgomote intense, precum cel facut de un camion sau de un avion ce decoleaza.

 

Care sunt cauzele pierderii severe a auzului?

In cazul unui auz normal, undele sonore intra in urechea externa si determina vibratia timpanului si a oscioarelor de la nivelul urechii medii. Undele sonore ajung, apoi, in urechea interna ce este umpluta cu un lichid. Pe masura ce acest lichid se misca, vibratiile sonore sunt convertite in impulsuri nervoase. Aceste impulsuri sunt trimise ulterior la nivelul creierului, unde sunt procesate in sunete pe care le puteti recunoaste.

Pierderea auzului apare atunci cand exista o problema cu aceste structuri de la nivelul urechii ce proceseaza sunetele. Iata care sunt cauzele pierderii auzului:

  • Pierderea severa a auzului: simptome si cauzeVarsta. Pe masura ce inaintam in varsta, aceste structuri devin mai putin elastice si sunt mai putin capabile sa raspunda la undele sonore.
  • Zgomotele puternice. Zgomotele avioanelor sau o muzica ascultata la un volum prea mare pot afecta urechea interna. Pierderea auzului depinde de intensitatea si de durata expunerii la zgomot.
  • Infectiile urechii. In timpul unei infectii, lichidul se poate acumula in urechea medie. De obicei, pierderea auzului in acest caz este usoara si trecatoare, insa, daca infectia este netratata, poate duce la probleme serioase pe termen lung.
  • Tumorile. Si cele maligne si cele maligne pot cauza pierderea severa a auzului. Acestea includ schwanomul acustic, paragangliomul si meningiomul.
  • Un obiect strain in ureche. Atunci cand unele obiecte raman blocate in ureche, acestea pot bloca auzul. Cerumenul acumulat in exces poate determina pierderea auzului.
  • Traumele. Leziunile, precum cele de la nivelul craniului, pot cauza pierderea severa a auzului.
  • Medicamentele. Unele medicamente, precum unele antibiotice (streptomicina, neomicina), aspirina in cantitati excesive, chimioterapicele sau macrolidele (eritromicina) pot cauza pierderea auzului temporar. In unele cazuri, pierderea auzului este permanenta.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.