Revista care te menține sănătos

ORL

Tratament pentru sinuzita

2 iulie 2018
Share

Fie ca este acuta sau cronica, sinuzita este dureroasa, neplacuta. Sinusurile sunt cavitati mici din craniu, care sunt in mod normal pline cu aer. Ele produc mucus care ajuta la mentinerea pasajelor nazale curate, ferindu-le de alergeni si poluanti. Sinuzita este o inflamatie a tesuturilor care se afla de-a lungul acestor cavitati. In unele cazuri, acestea se umfla si blocheaza sinusurile, iar mucusul si aerul raman blocate in interior. Astfel, apar durerea si presiunea, iar acest lucru poate conduce la aparitia infectiilor bacteriene.

 

Exista doua tipuri de sinuzita: sinuzita acuta (care dureaza in jur de patru saptamani) si sinuzita cronica (dureaza mai mult de 12 saptamani si poate persista ani de zile). Sinuzita cronica este greu de tratat, iar inflamatia initiala poate fi declansata de o raceala sau de alergii.

Tratament eficient in caz de sinuzita

Printre simptomele sinuzitei se numara presiunea faciala si durerea, congestia, aparitia mucusului etc. Vestea buna este ca, indiferent de tipul de sinuzita, tratamentul poate ajuta. Daca medicul considera ca sinuzita este o infectie bacteriana, probabil ca acesta va va prescrie antibiotice. In ceea ce priveste sinuzita cronica, un antibiotic pe termen lung este absolut necesar. Atentie, antibioticele sunt eficiente doar in caz de infectii bacteriene si nu vor ajuta daca sinuzita este cauzata de virusuri sau de alte probleme. Unele studii sugereaza ca foarte putine cazuri de sinuzita sunt cauzate de bacterii, iar antibioticele sunt suprautilizate.

Alte modalitati de a trata sinuzita

Medicamentele pentru durere care contin ibuprofen reduc disconfortul. Decongestionantele reduc cantitatea de mucus din sinusuri. Unele sunt disponibile sub forma de spray, altele sub forma de pastile. Decongestionantele nu trebuie utilizate mai mult de trei zile. Multe dintre cazurile de sinuzita sunt rezultatul alergiilor necontrolate. Daca nu ati fost diagnosticati cu alergii, ar trebui sa faceti cateva teste. Totusi, daca suferiti de alergii, medicamentele, precum antihistaminicele ar putea ajuta. In unele cazuri, medicul ar putea prescrie steroizi inhalatori pentru a reduce inflamatia in membranele sinusurilor. Ocazional, atunci cand sinuzita cronica rezulta in urma unui blocaj fizic – de exemplu un polip – interventia chirurgicala este cea mai buna alegere.

Remedii naturiste pentru a trata si preveni sinuzita

secundaraIn timp ce medicamentele pot ajuta in foarte multe cazuri de sinuzita (doua din trei), exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a scapa de disconfort. Daca sunteti predispusi la sinuzite, multe dintre abordarile de mai jos v-ar putea ajuta sa preveniti aceasta afectiune si sa va simtiti mai bine. Incepeti sa utilizati un umidificator in camerele unde petrecti foarte mult timp. Este foarte important sa urmati instructiunile de curatare in ceea ce priveste umidificatorul. Respirati in vapori de abur. Puteti face acest lucru chiar la dus, stand in baie si respirand profund. Utilizati o solutie salina pentru decongestia nazala care va mentine pasajele nazale umede. Consumati foarte multe lichide deoarece ajuta la subtierea mucusului, reducand blocajul din sinusuri. Este foarte important sa va odihniti si sa nu abuzati de medicamente. Asadar, daca experimentati simptome asemanatoare celor ale sinuzitei, mergeti la medic. Ganditi-va ca, cu cat veti incepe tratamentul mai repede, cu atat simptomele vor disparea si va veti simti mai bine.

Ruxandra Raica

Surse: webmd.com; mayoclinic.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.