Revista care te menține sănătos

ORL

Sinuzita: 4 metode pentru reducerea simptomelor

7 aprilie 2014
Share

In prezent, din ce in ce mai multe persoane sufera de sinuzita. Probabil mai raspandita decat o arata statisticile, poate varia in severitate, fiind deseori confundata cu raceala sau alergiile. Sinuzita este o inflamatie ce afecteaza una sau mai multe dintre cele patru perechi de cavitati ale oaselor craniene, numite sinusuri.

Inflamatia sinusurilor este, de obicei, provocata de o infectie a mucoasei nazale. Persoanele cu sinuzita acuta pot acuza dureri intense de cap, sensibilitate la nivelul obrajilor, congestie nazala si, eventual, febra. Astfel, ar trebui sa consulte de urgenta medicul care recomanda, de obicei, un tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, multe cazuri de sinuzita pot fi abordate, uneori prevenite cu ajutorul unor metode simple. Iata care sunt.

 

·   Baile de abur

Fie ca folositi un vaporizator, tineti capul deasupra unui castron cu apa clocotita si inhalati aburii, fie ca faceti dusuri fierbinti, cu aburi, pot fi gesturi utile pentru sinuzita, indicate, de regula, in timpul iernii. In sezonul rece, sinusurile se usuca, deoarece umiditatea este mai scazuta. Pentru ameliorarea sinuzitei in lunile de vara sunt recomandate umidificatoarele, care ajuta la reducerea umiditatii si previn aparitia mucegaiului, factor declansator al sinuzitei.

 

·   Hidratare si iar hidratare

Hidratarea corespunzatoare este foarte importanta pentru a evita declansarea simptomelor sinuzitei. Daca veti bea suficiente lichide, indicat apa si ceaiuri calde, veti ajuta la lubrifierea membranelor mucoase. De regula, sunt recomandate sase pana la opt pahare de apa pe zi.

 

·   Tineti sub control alergiile

Cercetarile au aratat ca alergiile respiratorii provoaca si inflamarea sinusurilor, fapt ce duce, in cele din urma, la sinuzita. Astfel, daca tinem sub control simptomele alergiilor, prevenim sinuzita. Incercati sa indepartati din locuinta, pe cat posibil, agentii declansatori ai alergiilor. In plus, pastrati intotdeauna in dulapiorul cu medicamente produse antihistaminice care suprima atacurile alergenilor.

 

·   Mentineti locuinta cat mai curata

Sinuzita: 4 metode pentru reducerea simptomelorPoate cea mai eficienta metoda pentru reducerea simptomelor sinuzitei este sa va mentineti casa cat mai curata. Dupa cum am mentionat, un rol important in declansarea afectiunii are mucegaiul. Acesta se formeaza cel mai frecvent in zonele care atrag umezeala, cum ar fi baile si bucatariile. Asadar, acordati atentie sporita la pastrarea acestor zone curate si bine ventilate. Si acarienii pot agrava sinuzita. Stergeti regulat praful si schimbati filtrele din aparatele de aer conditionat.

Este recomandat sa consumati cat mai multe lichide, fructe si legume proaspete, peste, supa de pui fierbinte, usturoi, ceapa, ardei iute, ghimbir, hrean, mustar si ananas. Pentru ameliorarea simptomelor este bine sa amestecati hrean cu suc de lamaie, apa fierbinte si miere.

 

Text: Corina Ionescu

Sursa: Everydayhealth

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.