Revista care te menține sănătos

Oncologie

Care sunt cele mai comune tumori osoase maligne?

31 august 2017
Share
Care sunt cele mai comune tumori osoase maligne?

Tumorile osoase maligne, desi mult mai rare, sunt mult mai periculoase decat cele benigne. Cel mai ingrijorator aspect al acestui tip de tumori este riscul moderat spre ridicat de metastazare. Boala canceroasa osoasa afecteaza cel mai frecvent oasele lungi, care alcatuiesc bratele si picioarele, iar cele mai comune tumori osoase maligne (primare) sunt sarcoamele: osteosarcomul, sarcomul Ewing si condrosarcomul.

Tumorile osoase maligne primare – cu alte cuvinte, cele a caror origine este tesutul osos – pot afecta intreaga populatie, dar sarcoamele, cele mai comune dintre acestea, afecteaza preponderent copiii si persoanele varstnice, peste 60 de ani.

Osteosarcomul

Este un tip de cancer osos primar care afecteaza in principal copiii, adolescentii si adultii tineri, pana in 30 de ani. Adesea, aceste tumori osoase maligne se dezvolta la nivelul oaselor bratelor, picioarelor si pelvisului si sunt mai comune in randul populatiei de sex masculin decat in cea de sex feminin. Fiind un tip de cancer agresiv, osteosarcomul prezinta un risc ridicat de metastazare la nivelul plamanilor.

Sarcomul Ewing

Este vorba, de fapt, despre o familie de tumori reunite sub denumirea de sarcoamele Ewing. Aceste tumori osoase maligne primare sunt comune in randul adolescentilor si al adultilor tineri (fiind foarte rar intalnite la adultii cu varsta peste 30 de ani), insa se pot dezvolta si la copiii de varsta foarte mica, sub 5 ani. Sarcomul Ewing se formeaza, de regula, la nivelul oaselor piciorului, pelvisului, coloanei vertebrale, coastelor si craniului, insa poate afecta si tesuturile moi, precum cel adipos, muschii si vasele de sange. Este mai comun in randul sexului masculin, raportul barbati-femei fiind de 2 la 1. Sarcomul Ewing reprezinta cea mai agresiva forma de cancer al osului, metastazand rapid.

Boala Paget – 3 etape de dezvoltare in sistemul osos

Care sunt cele mai comune tumori osoase maligne?

Condrosarcomul

Condrosarcoamele reprezinta cca. 25% din totalitatea cancerelor osoase si afecteaza, in principal, persoanele de varsta mijlocie si inaintata. Acest tip de tumori osoase maligne se dezvolta, in general, la nivelul soldurilor, umerilor si pelvisului. Condrosarcomul este o boala canceroasa a celulelor cartilaginoase. Ca si in cazul celorlalte doua tipuri comune de tumori osoase maligne, afecteaza preponderent barbatii. In cazul metastazarii, tumorile se localizeaza cel mai frecvent la nivelul ganglionilor limfatici si al plamanilor.

Alte tumori osoase maligne

Mai putin comune sunt fibrosarcomul, limfosarcomul Parker-Jackson si mielomul multiplu. Fibrosarcomul afecteaza, de regula, adultii cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani, dezvoltandu-se la nivelul tesutului fibros al mandibulei, tibiei ori femurului. Limfosarcomul Parker-Jackson sau limfosarcomul cu celule mari poate afecta populatia cu varsta cuprinsa intre 25 si 70 de ani, de ambele sexe. Se dezvolta adesea la nivelul oaselor lungi. Cat despre mielomul multiplu sau boala Kahler, o afectiune relativ rara, aceasta se dezvolta la nivelul maduvei osoase si afecteaza, in general, varstnicii, preponderent de sex masculin.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.