Revista care te menține sănătos

Oncologie

Noi terapii in tratamentul cancerului

31 august 2017
Share
Noi terapii in tratamentul cancerului

Cancerul este o maladie studiata intensiv de catre medicii si cercetatorii din toata lumea si care pana in prezent ramane un mister nerezolvat in totalitate. Totusi, s-au facut progrese considerabile in identificarea cauzelor bolii, dar si in ceea ce priveste terapiile pentru aceasta afectiune.

Tendinta in abordarile terapeutice actuale este de a transforma cancerul dintr-o boala mortala intr-una cronica pe care pacientul, prin tratamente adecvate, o poate tine sub control.

Trecerea de la chimioterapie la terapii tintite in tratarea cancerului

Pana nu demult, principalul mod de tratare a cancerului era chimioterapia, un tratament care in multe dintre cazuri nu reuseste sa salveze viata pacientilor si care, in plus, ataca si celulele sanatoase ale corpului, slabind organismul. Realizand limitele acestei metode de tratament si necesitatea eliminarii efectelor secundare dure ale citostaticelor, lumea medicala s-a indreptat catre noi metode de tratament. Vorbim aici despre terapiile tintite, “medicamente care tintesc acel loc din celula canceroasa care este un fel de calcai al lui Ahile, acel loc in care daca bagi sageata potrivita, ai invins razboinicul in armura de fier”, ne-a explicat dr. Florin Bacanu, medic oncolog, Vicepresedintele Societatii Nationale de Oncologie.

Terapiile tintite sau terapiile biologice au fost dezvoltate pentru tratarea celor mai frecvente tipuri de cancer: cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancerul de san etc. Acelasi tip de cancer, de exemplu cancerul pulmonar, poate fi determinat de mutatii ale unor gene diferite. Tocmai aici fac diferenta terapiile tintite. Acestea merg exact pe gena care a determinat mutatia, fiind astfel mult mai eficiente in eradicarea tumorilor. Desi aceste terapii nu vindeca neaparat boala, prelungesc speranta de viata, iar pacientii pot trai mai mult si mai bine cu ajutorul lor.

Aceste terapii sunt in prezent mult mai scumpe decat chimioterapia, insa sunt mult mai usor tolerate de catre organism, neavand efectele adverse ale acesteia. In viitor, chimioterapia va disparea cel mai probabil in tratamentul cancerului, considera dr. Florin Bacanu.

Noi terapii in tratamentul cancerului

Terapiile de imunizare a organismului in cancer

In ultimii 2-3 ani, se discuta din ce in ce mai des si despre imuno-oncologie. In acele tipuri de cancer unde mecanismul imunogenic este dovedit (melanomul malign, cancerul renal) sau cancerul pulmonar, eficacitatea terapiilor de imunizare este mai mare. Efectele nu se instaleaza imediat, ci se observa dupa 2-3 luni, dar speranta de viata a pacientilor este prelungita chiar si cu 10 ani. Cercetatorii incearca acum sa gaseasca acei markeri din sange care sa le indice care dintre pacienti vor raspunde cel mai bine la un astfel de tratament.

Armele organismului

”Terapiile imunologice trezesc acea aparare imunologica a organismului care zace adormita. Apararea imunologica care este la pamant poate fi trezita.

Trezind-o, cresc aceste leucocite specializate in lupta anti-cancer, cresc limfocitele T citotoxice. Acestea cresc si ca numar si ca eficacitate, inconjurand  tumora primara sau in metastaza, pe care efectiv o omoara”, ne-a explicat dr. Bacanu.

Practic, propriile arme de aparare ale organismului sunt reactivate. Deja a fost dovedit ca in anumite tipuri de cancer aceste terapii sunt mult mai bune decat chimioterapia, au efecte adverse mai putine si durata raspunsului este mai mare. Unele dintre aceste terapii se gasesc sub forma de tablete, astfel ca pacientul nu trebuie sa stea in spital pentru a urma tratamentul.

De cativa ani nu se mai studiaza doar tumora si mutatiile care o determina, ci organismul ca anasamblu in care exista tumora. Astfel s-a observat ca “atunci cand exista tumora numarul de leucocite este scazut, ceea ce inseamna ca organismul nu s-a aparat si a permis sa apara boala. Daca retrezim sistemul imunitar cu aceste terapii, avem sanse mari. Deja si intr-un cancer care nu este imunogen, cum este cancerul pulmonar, avem raspunsuri si de 80% intr-un an”, sustine dr. Florin Bacanu.

Voluntari in studii clinice

In prezent, bolnavii pot avea acces la multe dintre medicamentele noi care nu sunt inca pe piata prin inscrierea in studii clinice. Aceste studii clinice nu trebuie privite ca experimente de laborator, spun medicii, ci ca sanse reale de acces la medicamente mai eficiente, deja dovedite a fi bune, dar care sunt studiate in continuare pentru a observa fiecare efect in functie de datele clinice ale pacientului si pentru a stabili doza optima. Pacientii trec printr-un proces strict de eligibilitate, iar urmarirea pacientului este foarte riguroasa. Acestia primesc un document de informare prin care pot afla pas cu pas in ce consta procesul, ne-a explicat dr. Bacanu. Exista deja programe precum Oncompass, prin care pacientul poate afla care este cel mai bun tratament pentru el sau prin care poate accesa studii clinice, in cazul in care acesta nu exista pe piata.

Ultimele descoperiri despre cauzele cancerului

In urma studiilor de ultima ora s-a mai descoperit un lucru extrem de interesant in ceea ce priveste cauzele cancerului. Asa cum arata cercetarea realizata prin colaborarea dintre Universitatea din Leeds si Universitatea din Texas si publicata in Oncogene, nu toate tipurile de cancer sunt cauzate de aberatii genetice, ci pot fi determinate de un dezechilibru in ceea ce priveste proteinele din celule. Astfel, determinarea dezechilibrului de proteine va fi in curand o metoda eficienta de prognostic a cancerului si reprezinta un pas inainte in intelegerea acestei maladii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.