Revista care te menține sănătos

Oncologie

Celulele scuamoase – o forma frecventa de cancer

28 august 2014
Share

In medicina, celulele scuamoase se refera la o forma de cancer – carcinomul cu celule scuamoase. Acesta este pe locul al doilea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer de piele. Celulele scuamoase se dezvolta din epiderm (stratul superficial al pielii) sau din epiteliu (mucoasa din jurul cavitatilor corpului), insa se poate forma in orice parte a corpului.

Carcinomul cu celule scuamoase apare cel mai frecvent la persoanele expuse exagerat la razele UV. Apare mai frecvent la persoanele cu piele deschisa la culoare, acest fapt datorandu-se pigmentului pielii (melatonina) ce se afla in cantitate mai scazuta in aceste cazuri.

Cele mai expuse zone ale pielii expuse la razele solare includ capul, gatul, urechile, buzele, bratele, picioarele si mainile. Cu un tratament corect, aceasta forma de cancer este, de obicei, tratabila.

Carcinomul cu celule scuamoase avanseaza lent. Precum celelalte tipuri de cancer de piele, se poate imprastia la tesuturi, oase sau ganglioni, cand ar fi greu de tratat. Daca este depistat devreme, este usor de tratat.

 

Care sunt factorii de risc pentru carcinomul cu celule scuamoase?

Iata care sunt factorii care predispun la carcinomul cu celule scuamoase:

        Varsta inaintata
        Sexul masculin
        Pielea deschisa la culoare
        Ochii de culoare albastra sau verde
        Expunerea indelungata la razele UV
        Folosirea solarelor
        Expunerea excesiva la chimicale, precum arsenicul din apa
        Infectia cu HPV sau HIV
        Expunerea la radiatii
        Predispozitia genetica

 

Care sunt simptomele si cum este diagnosticat carcinomul cu celule scuamoase?

De cele mai multe ori, carcinomul cu celule scuamoase debuteaza sub forma unei umflaturi mici, solzoase, de culoare rosie si creste treptat pana cand se seamana cu un ulcer sau cu un neg. Poate sangera la scarpinat, iar cele de dimensiuni mari pot sa determine mancarimi sau durere.

In primul rand, medicul dematolog poate pune un diagnostic de certitudine. Acesta va va pune intrebari in legatura cu istoricul medical personal, expunerea la soare sau la solar, cu durerile sau simptomele pe care le aveti. O foarte mare importanta are si momentul in care a aparut primul semn pe piele.

Medicul va va face un examen fizic complet pentru a verifica dimensiunea, forma, culoarea si textura umflaturii. De asemenea, se vor cauta si alte leziuni la nivelul pielii, precum si ganglionii pentru a fi siguri ca acestia nu sunt mai mari decat in mod normal. Daca o umflatura este suspecta, atunci se va preleva o portiune din aceasta pentru a fi efectuata o biopsie (examinarea acesteia in laborator).

 

Care este tratamentul carcinomului cu celule scuamoase?

Carcinomul cu celule scuamoase poate fi , de obicei, tratat prin chirurgie minim invaziva. Depinzand de dimensiunea si localizarea acestuia, medicul ar putea opta pentru una din urmatoarele metode pentru a il indeparta:

       Excizia – se efectueaza prin indepartarea umflaturii canceroase si a unei portiuni de piele sanatoasa din jur
        Celulele scuamoase – o forma frecventa de cancerChirurgia cu ajutorul unui ac electric pentru a distruge celulele canceroase
        Excizia portiunii canceroase si examinarea acesteia la microscop
     Chirurgia ganglionilor cu indepartarea acestora, cu anestezie generala
     Dermabraziunea ce consta in indepartarea stratului superficial al portiunii canceroase pentru a lasa loc formarii unui nou strat
        Criochirurgia consta in inghetarea portiunii afectate folosind nitrogen lichid
        Chimioterapie topica – aplicarea unui gel pe piele
        Tratament medicamentos

Dupa cum se spune, este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Preventia carcinomului cu celule scuamoase consta in evitarea soarelui in timpul orelor de pranz, folosirea ochelarilor de soare in fiecare zi, purtarea de haine ce acopera zonele expuse si evitarea solarelor.

 

Dr Mateescu Roxana-Claudia
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.