Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Laser sau implantare de lentile: ce alegeti?

31 martie 2023
Share
Laser sau implantare de lentile: ce alegeti?

Miopia este un viciu de refractie, o afectiune a ochiului in care razele luminoase venite de la un obiect converg in fata retinei (locul unde se formeaza imaginea in ochi), nu pe retina, facand ca imaginea obtinuta sa nu fie clara. „Rezolvarea” miopiei se realizeaza pe cale chirurgicala.

Nefiind o boala, miopia nu are un tratament propriu-zis. Scaderea vederii poate fi contracarata prin prescrierea si purtarea de ochelari sau de lentile de contact. Pe langa dioptria necesara, lentilele de contact pot avea si un rol estetic, putand fi, la cerere, si colorate.Pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari si nici lentile de contact, exista posibilitatea operarii miopiei. Insa, pe langa o motivatie solida, pacientul trebuie sa aiba o miopie stabila in ultimii doi-trei ani si sa nu aiba alte contraindicatii pentru operatie. Exista doua mari tipuri de interventii pentru miopie: operatia cu Laser Excimer si operatia prin implantare de lentile refractive.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena VizualMax. Suplimentul alimentar ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi la îmbunătăţirea vederii. Conţine acizi graşi Omega-3, vitaminele A, B2, C şi E şi un complex de minerale.

Vindecare cu laser

Razele laserului actioneaza pe suprafata ochiului, a corneei, slefuind-o si subtiind-o, astfel modificand razele de curbura si axul anteroposterior al ochiului si, implicit, dioptriile. Aceasta metoda este recomandata pentru miopii pana in 6-7 dioptrii. Daca se asociaza si astigmatism miopic (adica si dioptrii cilindrice, pe langa cele sferice), Laserul Excimer poate trata si astigmatismul, dar doar pana la aproximativ 4 dioptrii cilindrice. Un criteriu foarte important pentru ca pacientul sa poata beneficia de aceasta operatie este sa aiba corneea suficient de groasa: ideal este sa fie peste 500 de microni, chiar si mai mult, daca miopia este mai mare. Cu cat dioptriile ce trebuie scazute sunt mai mari, cu atat laserul slefuieste si subtiaza mai mult din cornee.

Motive mai putin cunoscute ale tulburarilor de vedere

Implantarea de lentile

Corectarea miopiei prin implantare de lentile refractive se poate realiza fie cu pastrarea cristalinului propriu, fie cu renuntarea la acesta. In primul caz, este vorba despre implantare de lentile de camera anterioara pe ochi fac (ochi cu cristalinul propriu pastrat), metoda recomandata tinerilor si adultilor pana la varsta prezbita (40-45 de ani). In al doilea caz, este vorba despre implantare de lentile de camera posterioara, dupa extragerea cristalinului. Aceasta metoda se recomanda pacientilor prezbiti (peste 40-45 de ani). Si operatia cu implantare de lentile poate rezolva astigmatismul miopic asociat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

Laser sau implantare de lentile: ce alegeti?

Avantaje si dezavantaje ale interventiilor

Implantarea de lentile refractive, spre deosebire de operatia cu Laser Excimer, se poate efectua si poate rezolva orice valoare a miopiei si a astigmatismului miopic, nefiind limitata de grosimea corneei. Totusi, exista o conditie care trebuie indeplinita si in acest caz pentru persoanele sub 40 de ani la care se implanteaza lentila refractiva pe „culoarea ochiului” (iris): camera anterioara a ochiului trebuie sa aiba un minimum de adancime (3,1 mm). Ambele tipuri de operatii au o durata scurta, de 10-12 minute per ochi, si se realizeaza cu anestezie locala.

Operatia cu Laserul Excimer se efectueaza la ambii ochi in aceeasi zi, iar pacientul pleaca acasa fara pansament, urmand sa vina a doua zi la control. In schimb, operatia cu lentila refractiva se face la un ochi intr-o zi si la celalalt a doua zi, iar pacientul pleaca acasa cu pansament la ochiul operat. Pansamentul se pastreaza pana la controlul din ziua urmatoare.

Examinarea oftalmologica pas cu pas

Recuperare si contraindicatii

Restrictiile postoperatorii sunt putine si sunt legate in special de limitarea eforturilor fizice mari, cu ridicare de greutati sau practicarea unui sport, in primele doua-patru saptamani dupa operatie. Exista si cazuri in care niciuna dintre metode nu este potrivita pentru pacient sau cazuri in care operatia este chiar contraindicata. O astfel de situatie este lipsa de stabilizare a miopiei, foarte intalnita la varste sub 20 de ani.

Miopia si marimea ei sunt determinate genetic. Iar purtarea ochelarilor va ajuta doar sa vedeti mai bine, nu sa tineti miopia si dioptria pe loc si nici sa o vindecati.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.