Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Fotofobia sau de ce trebuie sa purtam ochelari de soare

4 septembrie 2017
Share

Ochelarii de soare sunt vedeta protectiei impotriva razelor ultraviolete (UV) si pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale fotofobiei. Din fericire, in ultima vreme, sunt tot mai putine persoane care cred ca ochelarii de soare sunt un moft, majoritatea recunoscand importanta acestora pentru confortul ocular si protectia retinei. Dar cum ii alegem?

Fotofobia reprezinta sensibilitatea la lumina mai puternica si poate fi prevenita, cel mai simplu, prin purtarea ochelarilor cu lentile de soare sau fotocrome (heliomate). Odata aparuta, fotofobia poate fi tratata in functie de cauza producerii. In cazul fotofobiei „esentiale”, adica aceea a carei cauza nu este cunoscuta, singura preventie si, totodata, rezolvare o reprezinta purtarea ochelarilor de soare sau cu lentile heliomate. De multe ori, fotofobia este perceputa ca fiind specifica verii. Putem spune ca este specifica acestui anotimp, in masura in care vara este mai mult soare, ziua este mai lunga, iar razele solare mai puternice. Dar ea este o tulburare care poate aparea in toate anotimpurile.

Fotofobia: cauze si tratament

Exista anumite situatii patologice in care pupila este prea mare si/sau imobila, adica nu se mai micsoreaza in prezenta luminii (nu mai exista reflex fotomotor), determinand fotofobie. Dintre aceste situatii, amintim: midriaza post-traumatica, relativ frecventa (dupa o contuzie forte oculara), midriaza postoperatorie (sindromul Urrets-Zavalia, dupa unele operatii de transplant de cornee, sau de cataracta complicata), alte afectiuni, cum ar fi atrofia esentiala de iris, colobomul irian congenital, aniridia congenitala sau post-traumatica.

Toate acestea se pot insoti de fotofobie, care poate fi prevenita prin tratarea afectiunilor determinante, respectiv, prin tratament chirurgical al pupilei, numit pupiloplastie (se coase pupila astfel incat sa devina mai mica), sau operatii de implantare de „iris artificial” sau „pupila artificiala”. O alta posibilitate este si prescrierea de lentile de contact colorate, cu pupila desenata artificial.

Cum ne alegem corect ochelarii de soare?

Pentru ca nu avem cum sa deosebim, ca nespecialisti, o pereche de ochelari de soare buna, de una necalitativa, sfatul medicului este sa-i cumparam de la centre de optica, eventual atasate cabinetelor medicale. In plus, acolo putem primi si sfaturi medicale, nu doar comerciale.

Ochelarii de soare fara filtru UV ne pot afecta acuitatea vizuala. Uneori, are importanta si culoarea lentilei. De exemplu, culoarea galbena este stimulatoare pentru retina, de aceea se recomanda la cei cu afectiuni retiniene maculare. Celelalte culori, nuante de gri, albastru sau maro, au mai mult semnificatie estetica.

Ochelari de vedere vs ultravioletela intertitlul ochelari de vedere vs ultraviolete 2

De multe ori, persoanele care poarta ochelari de vedere se tem ca nu ii protejeaza de actiunea nociva a razelor UV. Din fericire, specialistii sunt de alta parere. Lentilele ochelarilor de vedere nu amplifica efectul nociv, dimpotriva, daca sunt de calitate, ar trebui chiar sa protejeze. Mai precis, lentilele ochelarilor de vedere au filtre de protectie in structura lor, cum este stratul anti-reflex (care poate fi si dublu), sau pot fi fotocrome (heliomate), adica se inchid la culoare la expunerea la soare si se deschid la intrarea intr-o incapere.

Cum protejam ochii copiilor?

In cazul copiilor prea mici sa inteleaga importanta protectiei contra UV, indicat este sa le oferim ochelari cu un design atragator si exemplul altor copii (pe care ii simpatizeaza) si care poarta ochelari de soare. Daca nu vor sub nicio forma, ii putem proteja cu accesorii vestimentare care sa acopere fata si ochii, de exemplu, sepci cu cozoroc, palariute cu boruri mari etc.

Elena Coroianu

Consultant: Dr. Ozana Moraru

Medic chirurg oftalmolog

Clinica Oftalmologica Oculus, Bucuresti

www.eye.ro/

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.