Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Lacrimarea ochilor – cauze si tratament

Ruxandra Dumitrescu; Surse: Medicalnewstoday.com, Mayoclinic.com; Healthline.com
29 iunie 2022
Share
Lacrimarea ochilor – cauze si tratament

Lacrimarea ochilor sau epifora este o afectiune definita ca o lacrimare excesiva. Lacrimile lubrifiaza ochii si ii ajuta sa indeparteze corpurile straine si sa tina praful la distanta. Atunci cand se produc prea multe lacrimi, canalele lacrimale se pot infunda. Problema poate aparea la orice varsta, insa este mai des intalnita in cazul copiilor si seniorilor.

Exista mai multe cauze ale lacrimarii ochilor, pe langa infundarea canalelor lacrimale de care aminteam mai sus.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

De ce lacrimeaza ochii?

Printre cauzele lacrimarii ochilor se numara si faptul ca unele persoane se nasc cu aceste canale lacrimale dezvoltate insuficient. Nu este deloc neobisnuit ca un nou-nascut sa se confrunte cu aceasta problema. In general, ea dispare in decurs de cateva saptamani, pe masura ce canalele se dezvolta. De asemenea, blocarea canalelor este o alta cauza a lacrimarii ochilor. Acestea se pot ingusta, ca urmare a unei inflamatii, iar lacrimile sunt, practic, blocate. Lacrimile care raman blocate in sacul lacrimal cresc riscul de infectie a zonei, iar ochiul va produce un lichid lipicios, agravand problema.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

Alte cauze ale lacrimarii ochilor

Este un lucru obisnuit ca ochii sa produca temporar lacrimi in exces atunci cand plangem, radem sau cascam. Totusi, conditiile meteorologice (vant, vreme rece, soare), alergiile, raceala, sinuzita, blefarita, conjunctivita, corpurile straine, o zgarietura, o taietura, administrarea unor medicamente si chimioterapia pot duce la aparitia lacrimarii ochilor. Oricat de ciudat ar suna, sindromul de ochi uscat este unul dintre motivele des intalnite ale lacrimarii ochilor. Atunci cand lacrimile nu contin cantitatea suficienta de uleiuri pentru a lubrifia ochii, acestia pot lacrima in exces.

lacrimarea ochilor

Tratamentul potrivit pentru lacrimarea excesiva a ochilor

Lacrimarea ochilor se trateaza in functie de severitate si, desigur, in functie de cauze. In cazurile usoare, problema poate trece pur si simplu de la sine, insa trebuie monitorizata de oftalmolog. In cazul in care aveti conjunctivita sau o infectie a ochilor, aceasta se poate rezolva cu ajutorul antibioticelor. Daca aveti canalele blocate, se poate interveni chirurgical si se poate crea un nou canal, astfel incat lacrimile sa ocoleasca partea blocata. Se mai poate prescrie tratament pentru alergii etc. La bebelusi se curata ochii cu ser fiziologic si se urmareste evolutia.

Daca resimtiti durere in jurul ochilor, aveti senzatie de corp strain, nu mai vedeti clar, trebuie sa cereti ajutor de specialitate. Lacrimile artificiale sau compresele aplicate timp de cateva minute pot fi de mare ajutor. In cazul in care problema persista, mergeti la oftalmolog.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.