Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Sfaturi pentru a preveni conjunctivita

29 aprilie 2015
Share

Conjunctivita este o afectiune foarte des intalnita, dureroasa, ce se manifesta prin inrosirea si lacrimarea ochilor, fiind cauzata de inflamarea membranei care acopera ochii. Este contagioasa si, desi copiii si persoanele in varsta sunt cele mai expuse riscului, aproape toata lumea sufera la un moment dat de conjunctivita.

Sunt cunoscute trei tipuri principale de conjunctivita: iritanta, alergica si infectioasa. Cea iritanta apare atunci cand diferite chimicale – cum ar fi clorul, samponul ori diferiti vapori toxici – ajung in ochi, dar si cand o geana ratacita ajunge sub ploape, in aceste cazuri frecarea ochilor iritand si mai rau. Conjunctivita alergica are legatura cu ochii sensibili la polenul de la iarba, flori ori copaci, aceasta fiind o afectiune mai frecventa in sezonul cald. Conjunctivita infectioasa este cea provocata de virusuri, bacterii sau infectii, cum ar fi chlamydia, care provoaca circa 35% din totalul cazurilor.

Extrem de contagioasa

Conjunctivita este extrem de contagioasa si se raspandeste foarte usor intre persoanele care traiesc in imediata apropiere. Chiar si atingerea unei clante dupa o frecare la ochi poate transmite infectia altor persoane, avertizeaza specialistii. Copiii dezvolta de multe ori conjunctivita, pe care o pot contracta la scoala sau gradinita, si o pot transmite apoi parintilor. De asemenea, traiul intr-o zona foarte aglomerata favorizeaza raspandirea conjunctivitei.

Cum poate fi evitata

Cateva sfaturi pentru a evita contractarea conjunctivitei:

  • Spalati-va mainile in mod regulat si evitati sa va frecati des la ochi;
  • In cazul in care cineva din familie ori colega/colegul de apartament dezvolta conjunctivita, nu impartiti pernele ori prosoapele, pentru a evita contaminarea incrucisata;
  • Incercati sa dormiti bine si sa aveti o dieta sanatoasa, deoarece stresul cauzat de un program extenuant poate afecta sistemul imunitar, ceea ce il face mai putin eficient in lupta impotriva infectiilor;
  • Daca zugraviti in casa, evitati contactul ochilor cu praful de var. Cel mai bine, purtati ochelari de protectie;
  • Nu impartiti produsele de make-up cu nimeni;
  • Nu purtati lentilele de contact ale altei persoane;
  • Evitati schimbul de obiecte personale, cum ar fi prosoape ori ochelari.

Daca deja v-ati infectat

conjunctivita-2Daca deja aveti conjunctivita, spalati-va pe maini inainte si dupa ce aplicati tratamentul, pentru a evita raspandirea afectiunii.

Daca ati dezvoltat o infectie la ochi, indepartati si dezinfectati lentilele de contact, in cazul in care obisnuiti sa purtati, si inlocuiti-le cu ochelari pana la o zi sau doua dupa ce simptomele au disparut.

Picaturile pentru ochi, disponibile in farmacii, pot ajuta la ameliorarea simptomelor dureroase.

Tineti-va mainile curate pentru a evita raspandirea infectiei altor persoane. Apa sterilizata, fiarta in fierbator, poate fi folosita pentru spalatul ochilor.

Spalati-va foarte des pe maini, inainte si dupa ce v-ati frecat la ochi, pentru a nu transmite si altora infectia.

Daca lucrati la birou, este bine sa luati pauze regulate de 5 minute, la fiecare ora, pentru a nu suprasolicita ochii, chiar si fara sa aveti deja conjunctivita. Chiar daca ecranele computerelor din ziua de azi nu provoaca leziuni oculare, privitul ore in sir poate duce la dureri de cap si vedere incetosata.

Mircea Doaga

Sursa: netdoctor.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.