Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Degenerescenta maculara legata de varsta: tratament

29 aprilie 2014
Share

Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune oculara ce apare, de obicei, la persoanele peste 50 de ani. Aceasta afectiune degenerativa se manifesta prin perceperea deformata a imaginilor: liniile drepte sunt vazute curbe sau intrerupte.

Degenerescenta maculara afecteaza zona de pe retina raspunzatoare de vederea detaliilor si a culorilor, zona care in termeni medicali se numeste macula. Exista doua forme de DMLV:

  • Forma uscata (atrofica) reprezinta 80% dintre cazuri, are evolutie lenta, pacientii in general prezentandu-se tarziu la medicul oftalmolog, in fazele avansate ale bolii;
  • Forma umeda (exudativa) reprezinta doar 20% dintre cazuri, simptomatologia instalandu-se mult mai rapid. Este considerata forma mai grava a bolii.

Pacientul nu orbeste din cauza acestei boli, pierde doar capacitatea de a sesiza detaliile si culorile obiectelor din jur, percepand doar formele acestora.

Consultul oftalmologic complet ce presupune masurarea acuitatii vizuale, a tensiunii intraoculare, examinarea biomicroscopica a globului ocular, dar mai ales examinarea fundului de ochi cu pupila dilatata poate stabili diagnosticul.

 

Care sunt simptomele

In stadiul initial se constata dificultati la citit, vedere incetosata, adaptare scazuta la modificarea luminozitatii (trecerea de la lumina la intuneric si invers), liniile drepte apar distorsionate, intrerupte, iar imaginile sunt percepute deformat. De multe ori, boala se poate confunda din punct de vedere al scaderii vederii cu opacifierea cristalinului (cataracta). In stadiile avansate, pacientul vede in campul vizual o pata neagra.

 

Factorii de risc

  • Varsta peste 50 de ani, sexul feminin, antecedente de DMLV in familie, densitatea scazuta a celulelor nervoase de la nivelul retinei (zona maculara) – predispozitie genetica;
  • Diabetul, fumatul, expunerea la TV si monitoare PC, dieta saraca in vitamine, acizi grasi Omega-3 si minerale, obezitatea, hipertensiunea arteriala, nivelul crescut al lipidelor in sange, afectiunile coronariene. Si expunerea la razele UV poate influenta evolutia acestei afectiuni.

 

Degenerescenta maculara legata de varsta: tratamentInvestigatii necesare

Tomografia in coerenta optica (OCT-ul) prin care se scaneaza fiecare strat al zonei maculare precizeaza nivelul si tipul acestei afectiuni.Campul vizual si angioflorografia sunt examinari ce completeaza metodele de stabilire a diagnosticului. Uneori, modificarile retiniene observate la examinarea fundului de ochi preced simptomele specifice acestei afectiuni. Acest lucru explica de ce simptomele percepute de pacient apar in stadiile deja avansate ale bolii. Si din acest motiv se impune consult oftalmologic complet cel putin o data pe an dupa varsta de 50 de ani in vederea stabilirii la timp si in stadii incipiente a acestei afectiuni relativ greu de tratat.

 

Ce presupune tratamentul

Tratamentul DMLV consta intr-o dieta sanatoasa, axata pe consumul de fructe si legume crude, alimente bogate in antioxidanti. Tratamentul medicamentos indicat doar de medicul oftalmolog presupune administrarea de suplimente nutritive cu un continut crescut de acizi grasi Omega-3, luteina, zeaxantina, mezazeaxantina (ultimele 3 principii reprezinta elemente de baza necesare unei bune functionari a celulelor retiniene). In formele de DMLV umeda, tratamentul este mai complex, fiind necesare injectii intraoculare efectuate de medicul oftalmolog specializat in astfel de afectiuni ale retinei. Diagnosticata precoce si tratata corespunzator, boala poate sa aiba o evolutie lenta. De curand, a aparut un aparat nou care poate monitoriza riscul de aparitie a DMLV corelat, desigur, cu factorii de risc mentionati anterior. Cu ajutorul lui, se poate urmari si evolutia eficacitatii tratamentului aplicat.

Studiile arata ca fumatorii au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta degenerescenta maculara fata de nefumatori. Puteti apela si la un program special alcatuit pentru a renunta la acest obicei. Totodata, mentinerea tensiunii si colesterolului la valori normale (sau aproape de normal) ajuta la incetinirea progresului DMLV. 

 

Dr. Speranta Schmitzer

Medic primar oftalmologie si

Dr. Ana-Maria Manescu

Medic specialist oftalmologie

Clinica OFTALMESTET

Tel.: 021/322 82 45

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.