Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ce complicatii oculare poate produce poliartrita reumatoida?

12 martie 2014
Share

Poliartrita reumatoida este o boala cronica, sistemica, autoimuna, de natura inflamatorie, caracterizata prin afectarea articulatiilor in principal, dar care se asociaza si cu manifestari extraarticulare. Afectiunea se intalneste mai frecvent la femei.

In general, debuteaza in a patra decada de viata, dar poate aparea si in copilarie (in acest caz poarta numele de artrita reumatoida juvenila). In cadrul acestei boli, perioadele de exacerbare alterneaza cu cele de liniste. Semnele poliartritei sunt: inflamatia simetrica a  articulatiilor mici de la nivelul mainilor si picioarelor; sunt afectate mai rar articulatiile umerilor, coatelor, soldului si coloanei cervicale; afectarea pielii, cu aparitia nodulilor si inflamatia vaselor de la acest nivel. Complicatiile pot fi: pulmonare, ale sistemului nervos, oculare etc.

  •   Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat este cea mai frecventa complicatie oculara. Simptomatologia este destul de nespecifica, si se pot face confuzii cu alte afectiuni oculare. artrita ochiPot aparea: senzatia de corp strain, ochi rosu, iritat, incetosarea tranzitorie a vederii, senzatia de arsura oculara si, mai rar, de mancarime oculara. Se poate produce un grad mai usor sau mai sever de uscaciune, aspectele clinice variind de la leziuni fine corneene, punctiforme, la leziuni corneene mai grave, eventual insotite de aparitia unei vascularizatii. Aceste leziuni se pot suprainfecta, ducand la ulceratii corneene. Tratamentul ochiului uscat consta, in prima instanta, in folosirea de lacrimi artificiale. Acestea se gasesc sub multiple denumiri, unele fiind mai vascoase si avand remanenta mai mare pe suprafata globului ocular datorita continutului crescut de acid hialuronic. Utilizarea lentilelor de contact moi poate ameliora uneori simptomatologia. Daca leziunile sunt severe si celelalte tratamente nu au dat rezultate, medicul poate decide o interventie de obturare a punctelor lacrimale.

  •   Episclerita

Este inflamatia tesutului dintre conjunctiva si tunica de culoare alba ce inveleste globul ocular – sclera. Episclerita poate fi simpla, reprezentata de inrosirea unui sector de pe suprafata ochiului, sau nodulara. Forma simpla poate ceda spontan, fara tratament. Forma nodulara este insotita de senzatia de disconfort usor sau moderat. De obicei, aceasta inflamatie nodulara cedeaza dupa instilatii locale cu agenti antiinflamatori steroidieni. O complicatie mai de temut a poliartritei este inflamatia profunda a sclerei, durerea in acest caz fiind mult mai puternica. Ochiul este rosu, dureros, pot aparea lacrimarea si fotofobia. In anumite cazuri, inflamatia se poate extinde la structurile intraoculare. Tratamentul trebuie sa fie energic si nu trebuie intarziat. Alaturi de revizuirea tratamentului bolii de baza, se folosesc picaturi cu agenti antiinflamatori steroidieni si nesteroidieni, eventual tratament general cu corticosteroizi. Daca corticoterapia nu este suficienta, medicul poate recurge la terapie cu substante imunosupresoare.

  •   Inflamatia irisului

Irisul este partea colorata a ochiului si are in mijloc pupila care filtreaza cantitatea de lumina ce patrunde in globul ocular. Impreuna cu corpul ciliar si coroida alcatuiesc tunica vasculara a ochiului numita uvee, care are rolul de a hrani structurile oculare. Inflamatia izolata a irisului sau a mai multor componente ale uveei in cadrul poliartritei reumatoide este mult mai rara, dar poate surveni. Simptomele pot fi foarte violente: ochi rosu, dureros, scaderea acuitatii vizuale. Netratate, aceste inflamatii se pot complica cu glaucom, cataracta.

Poliartrita reumatoida este o afectiune de temut, care trebuie diagnosticata precoce si tratata corespunzator pentru a se evita complicatiile, inclusiv cele oculare. Aceste complicatii de la nivelul globului ocular pot fi usoare, moderate sau severe, iar tratamentul trebuie adaptat fiecarui caz in parte.

Dr. Mihaela Antonache

Medic specialist oftalmologie

Clinica OFTALMESTET

[email protected]

Tel.: 021/322 82 45     

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.