Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Va simtiti ochii obositi? Iata din ce cauza

30 ianuarie 2014
Share

Oboseala oculara este un simptom destul de des intalnit in prezent, mai ales la persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului. Cei care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa consulte medicul oftalmolog, pentru ca exista vicii de refractie mascate de ochiul tanar.

Aceste mecanisme suprasolicitate cedeaza la un moment dat si se manifesta prin tulburari de vedere, cefalee (dureri de cap), senzatie de ameteala. De aici, necesitatea unui examen oftalmologic complet care sa cuprinda: determinarea viciilor de refractie, masurarea tensiunii intraoculare, examenul fundului de ochi. Astfel, pot fi diagnosticate: hipermetropii, miopii, astigmatisme care, chiar daca nu sunt importante ca valoare, pot crea neplaceri, dar si alte afectiuni oculare mult mai complexe, care se pot manifesta dupa varsta de 40 de ani.

 

Primul pas, determinarea viciilor de refractie

Persoanele tinere necesita intotdeauna o determinare obiectiva a acestor vicii de refractie, masuratoarea acestora realizandu-se dupa paralizia mecanismelor de acomodatie (ciclopegie). Numai asa putem evita erori de prescriere a ochelarilor, chiar daca necesita mai mult timp si sunt relativ incomode pentru pacient. Dupa ciclopegie, pacientul vede neclar la citit pentru cateva ore. Este simplu sa faci o determinare intr-un centru de optica la dioptron, dar este complicat sa prescrii ochelarii corecti. Din pacate, exista exemple de ochelari gresit prescrisi, care provoaca neplaceri pacientului mai mari decat atunci cand nu-i poarta. Putem economisi timp si bani mergand de la inceput intr-un cabinet oftalmologic, dotat corespunzator atat din punct de vedere logistic, cat si al instruirii personalului.

 

Din cand in cand, luati o pauza de 10 minute

Oboseala oculara poate masca o afectiune mai grava care nu se poate rezolva prin simpla prescriere de ochelari. De aici, necesitatea efectuarii unui examen oftalmologic de catre un specialist. Exista situatii in care pacientul este sanatos din punct de vedere oftalmologic, caz in care oboseala apare in urma suprasolicitarii aparatului vizual (de exemplu, din cauza calculatorului). In aceste conditii, avem nevoie de pauze – 10 minute de relaxare privind in departare, nu de citit – si folosirea lentilelor de protectie. Inainte insa de a da vina pe calculator, trebuie sa ne asiguram ca ochii nostri sunt sanatosi.

Nu uitati ca aveti nevoie si de pauze, chiar daca aveti mult de lucru in fata calculatorului. Daca, pe langa oboseala oculara, apare si senzatia de ochi uscat, puteti folosi picaturi adjuvante, de tipul lacrimilor artificiale. Daca nu rezolvati aceasta problema cat mai repede cu putinta, calitatea muncii poate fi alterata.

 

Dr. Mihaela Antonache
Medic specialist oftalmologie
Clinica OFTALMESTET
[email protected]
Tel.: 021/322 82 45

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.